Mobiasbancă are un nou proprietar. Printre acționarii acestuia se numără și un controversat miliardar rus

0
2612


Luni, 22 iulie, la Bursa de Valori a Moldovei a fost definitivată tranzacția de preluare a băncii Mobiasbancă Societe Generale de către grupul bancar maghiar OTP, cea mai mare instituție bancară din Ungaria și a treia din Europa Centrală și de Est.

Tranzacția a fost efectuată prin cumpărarea de către grupul maghiar a două pachete de acțiuni. Primul, în mărime de 76,69% din capitalul social al Mobiasbancă aparținuse grupului Societe Generale iar cel de-al doilea, de 20% a fost deținut de subsidiara grupului francez, Banca Română de Dezvoltare.

Cele două pachete au fost procurate la prețul de 1,47 miliarde de lei moldovenești sau aproape 84 milioane de dolari, aceasta fiind cea mai mare tranzacție efectuată vreodată la Bursa de Valori a Moldovei.

 Gigantul francez Societe Generale a anunță încă la începutul lui februarie curent despre semnarea unui acord de vânzare a participației sale majoritare în Mobiasbancă Societe Generale către OTP.

”Estimăm că tranzacția urmează să se finalizeze în următoarele luni, după obținerea autorizațiilor corespunzătoare din partea autorităților de reglementare bancară, a pieței financiare și a protecției concurenței”  anunța SG la începutul lui februarie.

Cine este OTP

Înființată în anul 1992 în baza fostei CEC (Casa de Economii și Consemnațiuni) a Ungariei, OTB Bank a fost privatizată în 1995. Pe parcurs, aceasta s-a transformat într-un grup bancar care își desfășoară activitatea în nouă țări europene Bulgaria, Croația, Muntenegru, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria și are 11 milioane de clienți.

Un rus controversat este cel mai mare acționar

Ziarul de Gardă scria la începutul lui februarie cu referire la publicația bulgară de investigații Bivol că cel mai mare acționar al OTP este miliardarul rus Megdet Rahimkulov. Acesta  controlează 7,79% din acțiunile OTP prin intermediul companiei Kafajat Kft. Alte 8,57% din acțiunile grupului sunt deținute de compania maghiară de petrol „MOL”, în cadrul căreia Rahimkulov este de asemenea acționar, cu o cotă de aproximativ 33%.

Rahimkulov, fost reprezentant al Gazpromului la Budapesta, cu o avere personală de 1,9 miliarde de dolari (conform Forbes.ru), se află pe Lista sancțiunilor Departamentului Trezoreriei SUA, alături de zeci de oligarhi ruși.

„Megdet Rahimkulov (Mihail Nikolaevich Rahimkulov) este acționar al monopolurilor de stat rusești, cum ar fi Gazprom și Vneshtorgbank (VTB, cunoscut sub numele de Banca KGB și FSB sau Banca Kremlinului). Portofoliile lui Rahimkulov în Rusia și Ungaria sunt controlate prin intermediul companiei Kafajat Kft, pe care oligarhul o conduce împreună cu fiii săi”, scrie publicația bulgară.

Megdet Rahimkulov și-a creat imperiul de afaceri la începutul anilor 1990, când Ministerului Industriei Gazului al URSS a fost transformat în Gazprom. Rahimkulov a devenit ulterior directorul general al companiei Interprocom, care este unul dintre principalii furnizori de echipamente IT pentru Gazprom.

Încercare nereușită de a prelua Banca Românească

În martie 2018, Banca Națională a României a interzis vânzarea Băncii Românești către OTP din cauza tranzacțiilor controversate.

„Banca Națională Română s-a uitat mult mai atent în transferurile făcute între 2012-2015 prin intermediul OTP România, ceea ce a ridicat mai multe suspiciuni”, scria Ziarul Financiar la acel moment.