Oana Motoi, Managing Partner CEG România: În mod cert, semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană a deschis noi porți către domeniul investițional din Republica Moldova

0
2836





Odată cu semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, implicit a Acordului de Liber Schimb, țara noastră a devenit tentantă pentru o serie de investiții. Bineînțeles, cele mai rapide în acest sens au fost companiile ce activează în domenii ce nu necesită pregătiri și investiții în procesul de producere. Este vorba de companii de consultanță și servicii, pentru care principala atracție de a începe activitatea  în Republica Moldova o reprezintă capitalul uman înalt calificat. Pe această cale a mers și compania de consultanță financiară Cromwell Evan Global, care și-a deschid acum un an oficiu în Chișinău. CEG împreună cu partenerii săi de la casa de avocatură Vernon | David, care se află în R. Moldova deja de 10 ani, estimează să aibă o în acest an o cifră de afaceri de până la 700 mii de euro, un sfert din aceasta reprezentând exportul de servicii. Cele două companii au în jur de 20 de angajați, care au în medie salarii de 16 mii de lei moldovenești. Despre activitatea în Moldova am discutat cu Oana Motoi, Managing Partner CEG România.

Dnă Oana Motoi, care este profilul Cromwell Evan Global și ce a stat la baza deciziei de a-și extinde activitatea în R Moldova.

Stabilită în Romania și Republica Moldova, Cromwell Evan Global oferă servicii de consultanță fiscală și financiară de o înaltă calitate. În cadrul CEG ne mândrim cu faptul că am reușit să înființăm o companie care încorporează valorile sale în munca de zi cu zi, astfel asigurând că vom îndeplini lucrul după cele mai înalte standarde. Scopul nostru este acela de a deveni o firmă care oferă servicii de consultanță într-un mod proactiv și direct proporțional nevoilor clienților, și nu într-un mod reactiv. Întotdeauna ne uităm spre viitor, ceea ce ne permite să fim inovativi.

La baza deciziei de a ne extinde activitatea și în Republica Moldova a stat faptul că țara a înregistrat creștere economică an de an începând cu anul 2014, iar o data cu semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, tot mai mulți investitori străini, clienți ai companiei noastre, și-au manifestat interesul de a își extinde businessul în Republica Moldova.

Astfel, expunerea europeană pe care am avut-o și interacțiunea cu investitorii străini ne-au demonstrat că Republica Moldova este o țară emergenta pentru noi și suntem convinși că experiența noastră acumulată în procesul de aderarea și armonizare a legislației din România cu cea din Uniunea Europeana, și nu numai, ne califică printre cei mai buni specialiști practicieni pentru mediul de afaceri din Republica Moldova. Asta întrucât echipa noastră locală este una mixtă, formată atât din specialiști practicieni pe legislația din Republica Moldova, dar și specialiști pe legislația internațională, iar aici nu ne referim numai la legislația comunitară. Avem colegi în echipă care au practicat consultanță fiscală și juridică inclusiv pe legislația Statelor Unite ale Americii. Acest mix ne ajută să ne completăm reciproc și să oferim clienților noștri servicii adaptate standardelor internaționale de calitate.

  • Ce servicii  oferă compania CEG, în ce țări le exportați și care este valoarea acestor servicii?

Cromwell Evan Global este o companie independentă ce oferă servicii de consultanță și fiscalitate în afaceri. În același timp, compania noastră este asociată cu biroul de avocatură Vernon | David, ce ne oferă posibilitatea de a oferi servicii integrate de fiscalitate, avocatură și consultanță în business. Aceste servicii sunt prestate atât în Republica Moldova, cât și in România. Desigur aceste servicii sunt prestate atât companiilor locale, cât și companiilor din alte țări. Până în prezent, am lucrat cu companii stabilite în Uniunea Europeană, Kazahstan, Ucraina și Statele Unite. Avem foarte multe proiecte pe legislația comunitară în cadrul biroului nostru din România, proiecte în care încercăm să implicăm tot mai mult colegii noștri din Republica Moldova pentru a le crea expunere la ceea ce ușor ușor începe a se implementa și local. Acest transfer de know-how ne-a ajutat și continuă să ne ajute sa adresăm într-un mod proactiv aspecte esențiale aplicabile clienților noștri astfel încât planurile de business pe termen mediu și lung sa fie întocmite pertinent, fără derapaje majore și aliniate legislației în vigoare.

  • Dar cât de calitativ este potențialul uman din RM pentru a fi antrenat în activitățile companiei dvs?

Considerăm că potențialul oamenilor de a activa în domeniul consultanței în Republica Moldova este unul absolut uimitor. Am avut ocazia să întâlnim oameni deosebiți care întotdeauna tind spre dezvoltare continuă, sunt la curent cu toate schimbările și își asumă responsabilitatea vis-a-vis de activitatea companiei noastre de zi cu zi.

Studenții și absolvenții, care decid să rămână în Republica Moldova întotdeauna sunt dornici să învețe lucruri noi. De fapt, în cadrul companiei avem și persoane care au activat de mult timp în străinătate și au decis să se întoarcă în Republica Moldova, ce ne oferă șansa nu doar să avem un schimb reciproc de experiență, dar și să înțelegem că țara are un potențial major pentru viitor, fapt ce ne confirmă că am luat decizia corectă cu privire la extinderea activității noastre pe această piață.

Ne considerăm norocoși cu echipa pe care o avem iar acest aspect ne dă certitudinea că vom reuși în permanență să implementăm standardele internaționale de calitate care definesc misiunea firmei noastre și a asocierii cu casa de avocatură. Pentru a înțelege mai bine la ce mă refer, spre exemplu, practica de la Chișinău a casei de avocatura asociată a fost calificată drept lider de piață pe toate ariile de practică de către unul din cele mai mari directoare juridice din lume, The Legal 500. Această calificare a fost posibilă datorită oamenilor locali cu care colaborăm și de care suntem extrem de mândri pentru reușitele pe care le obțin an de an.

  • Forța de muncă calificată mai este o atracție investițională în R. Moldova? Mai este ea suficientă dat fiind exodul masiv al populației în primul rând a celei calificate.

Într-adevăr exodul masiv al populației calificate din Republica Moldova ar putea avea o influență mai puțin favorabilă prin rândul investitorilor. Însă, trebuie să menționăm totuși că rata oamenilor care dețin studii superioare în Republica Moldova este foarte ridicată, iar procentajul celor care decid să rămână în țară și să își continue activitatea este de asemenea la moment acceptabil. Iar așa cum menționam mai sus, noi am avut experiențe extrem de pozitive în această zonă. Creșterea numărului de investiții din ultimii ani este îmbucurător. Noi observăm un trend pozitiv în rândul populației aptă de muncă care, în cazul nostru, revine în tară, sau în alte situații renunță la ideea de a pleca în afara granițelor. 

Problema forței de muncă calificate există în majoritatea țărilor, și spre exemplu vedem un imbold pozitiv ce se întâmplă în Republica Moldova cu stabilirea sistemului dual de învățământ.

  • În ce măsură a influențat acordul de asociere dintre RM și UE și semnarea DCFTA activitatea companiei dvs și în general a sectorului?

În mod cert, semnarea acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a deschis noi porți către domeniul investițional din Republica Moldova. De fapt, semnarea acordului de asociere a fost și un imbold pentru noi să penetrăm pe piața de consultanță din Republica Moldova, așa cum menționam mai sus.

Ce ține de activitatea Cromwell Evan Global, ținând cont că Republica Moldova tinde spre armonizarea legislației locale cu cea din Uniunea Europeană, împreună cu casa de avocatură asociată Vernon | David, intenționăm să ne folosim experiența din domeniul consultanței pe legislația comunitară pentru a desena acea frontieră imaginară a diferențelor dintre cele două legislații, astfel încât să putem aduce plus valoare procesului de armonizare legislativă actual. În acest sens, colaborăm cu anumite organizații de business din Republica Moldova, precum Camera de Comerț Americană din Moldova,  Asociația Businessului European din Moldova și Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova.

  • Ce planuri aveți în continuare, atât CEG cât și Vernon David  în RM?

Avem planuri mari de expansiune. Casa de avocatură asociată, Vernon David, împlinește anul acesta 10 ani de activitate pe piața din Republica Moldova, pe când compania noastră este prezenta de 1(an), ce se va împlini la sfârșitul lunii Aprilie. Împreună cu ei, ne dorim să adresăm în continuare la cele mai înalte standarde de calitate internațională solicitările actualilor si viitorilor noștri clienți, investitori internaționali cu businessuri de talie medie si mare in Republica Moldova. Totodată, noi avem un serviciu implementat denumit consultanță 360, lansat in premiera pe piață. Prin intermediul acestui serviciu reușim sa promovăm potențialul pieței și să atragem investitori noi. Spre exemplu, în acest moment, suntem în discuții cu 5 investitori din România și nu numai, care își doresc să intre pe piață. Suntem mândri că reușim să contribuim, cu o mică parte, la dezvoltarea economică a țării prin atragerea de noi investiții.