Moldovenii au devenit mai cumpătați? Veniturile cresc impresionant, nu și consumul

0
1320

În anul curent economia Republicii Moldova va crește cu 4,4-4,5% în principal grație evoluțiilor din industrie și comerț. La rândul său, salariul va crește cu 11,4%. Pe de altă parte, consumul abia dacă va spori cu 2%.

Centrul analitic Expert-Grup a prezentat joi, 25 iulie ediția a 20-a a publicației trimestriale MEGA, potrivit căreia în 2019, valoarea adăugată brută în industrie și comerț va crește cu peste 6%. În 2020 industria va înregistra o ascensiune cu circa 4% iar sectorul comerțului – cu peste 5%.

”În prima parte a anului 2019, datorită politicii bugetar-fiscale expansioniste – reforma fiscală și schimbarea sistemului de salarizare în sectorul public – veniturile populație vor crește”, se spune în publicație . Potrivit prognozei, în 2019 salariul brut se va majora cu 11,4%, remunerarea netă va crește cu 14,1%, iar pensiile vor spori cu 8,7%.

Creșterea impresionantă a veniturilor se datorează modificării în trimestrul patru al anului trecut a impozitării veniturilor persoanelor fizice prin majorarea scutirilor personale și trecerea la cota unică de impozitare. Ulterior, în primul trimestru din 2019 sporirea veniturilor populației a fost stimulată și mai mult de majorarea semnificativă în context electoral a salariilor bugetarilor și pensiilor.

În mod surprinzător creșterea destul de bună a veniturilor va fi însoțită de o sporire modestă a consumului, care ușor va depăși nivelul de 2%. Consumul a fost temperat de creșterea lentă a remiterilor dar și de o oarecare tendință a populației pentru a depune banii în depozite pe termen  lung.

Totuși, către sfârșitul anului efectele politicilor stimulatorii asupra veniturilor populației se vor disipa.

În 2020 creșterea salariului brut va constitui 4,8%, a salariului net – 4,3% și a pensiei – 6,8%. Dinamica remiterilor este incertă și probabil că, după ce în 2019 se va atesta o scădere, în 2020 acestea vor crește ușor. Pe de altă parte, iarăși contrar tendințelor, în anul viitor se anticipează o accelerare a consumului, creșterea căruia va fi apropiată de dinamica veniturilor.