Afacerile de microfinanțare, mult mai profitabile decât cele bancare în primele nouă luni

0
2238

Pentru primele nouă luni ale anului în curs, cele 165 Organizații de Creditare Nebancară (OCN), raportau o valoare a portofoliului de credite de 7,5 miliarde de lei și un profit net de 801,4 milioane de lei. În aceeași perioadă, cele 11 bănci comerciale moldovenești, la un portofoliul de credite în valoare de 39,6 miliarde de lei, raportau un profit de 1,77 miliarde de lei. Astfel, sectorul OCN sau microfinanciar, care acum un deceniu era unul nesemnificativ, ajunge să genereze un profit cât jumătate din cel al sectorului bancar deși volumul creditelor acordat de bănci este de 5,3 ori mai mare.

Dacă facem o comparație între cele două segmente ale pieței financiare, cea mai profitabilă companie de microfinanțare era la sfârșitul lui septembrie Easy Credit iar cea mai profitabilă bancă era Moldova-Agroindbank. Însă dacă la un portofoliu de credite în valoare de 930 milioane de lei, Easy Credit înregistra un profit de 169 de milioane lei atunci MAIB, având acordate credite în valoare de 13,86 miliarde lei, raporta un profit de 580 milioane lei.

Diferența dintre profitabilitate este la fel de accentuată în cazul pozițiilor secunde. La un portofoliu de credite de 477 milioane de lei, SEBO Credit raporta un profit de 109,5 milioane de lei. În sectorul bancar a doua cea mai profitabilă bancă este Moldindonbank cu un profit de 480 milioane de lei, volumul împrumuturilor acordate fiind de  7,56 miliarde.

A treia cea mai profitabilă OCN este Microinvest în cazul căreia avem un profit puțin mai temperat în raport cu împrumuturile acordate – 98,68 milioane profit la 1,66 miliarde împrumuturi acordate. Victoriabank raporta pentru aceeași perioadă un profit de 240 milioane de lei la  un volum total al creditelor acordate de 3,9 miliarde lei.

Iute Credit avea la sfârșitul lui noiembrie un portofoliu de credite în valoare de 778 milioane de lei, raportând un profit de 59 milioane de lei și un număr de 101 mii de beneficiari.

De remarcat că doar cele trei bănci plus Mobiasbancă OTP au înregistrat profituri mai mari decât primele trei OCN.

Volumul mare al profitului în cazul OCN-ului se explică printr-un număr mult mai mare de credite mici însă la dobânzi mult mai mari față de cele practicate în sectorul bancar. Pentru primele nouă luni companiile de microfinanțare au raportat un număr de 571,3 mii de beneficiari. Este vorba însă de credite destul de mici și pe un termen destul de scurt. Potrivit lui Iurie Filip, Vice-președinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), valoarea medie a unui credit acordat de OCN este de 18 mii de lei, adică de mai  puțin de trei salarii mediii pe economie. Totuși, unele riscuri în raport cu activitatea OCN există, recunoaște Filip.

Potrivit Cristinei Harea, vice-guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în prezent are loc relansarea creditării – deja de 19 luni consecutiv fiind atestată o creștere a portofoliului de credite în lei a băncilor comerciale. Ea a remarcat și creditarea nebancară. Dacă în 2014 portofoliul de împrumuturi al organizațiilor financiare nebancare era de 2,42 miliarde lei, potrivit Cristinei Harea, la finele acestui an acesta ar putea ajunge la 10 miliarde lei.

Specificând că această creștere a accesului publicului larg la finanțare și a incluziunii financiare este un lucru binevenit, ajutând oamenii să atingă un nivel de trai mai bun, ea a menționat că totuși este necesară respectarea principiilor de creditare responsabilă, informare și protecție a consumatorului. ”Acest lucru devine tot mai important pentru evitarea fragilizării sistemului și menținerea stabilității financiare a țării”, a menționat oficialul BNM. 

Viceguvernatorul BNM a reconfirmat că o creștere robustă și sustenabilă a creditării și a pieței financiare, în general, nu este posibilă fără o gestiune prudentă, inteligentă și eficientă a riscurilor.