Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în primul semestrul din 2019 mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună 2028,3 lei pentru o persoană.
În orașe, minimul de existență este mai mare
Cea mai mare valoare a minimului de existență este estimată pentru populația din orașele mari, municipiile Chişinău şi Bălţi – 2205 lei sau cu 10,5% mai mult față de celelalte orașe, unde minimul este de 1994,7 lei. În sate minimul de existență este cu 11,8% mai mic față de Chișinău și Bălți, și constituie 1971,7 lei, potrivit BNS.
Pe categorii de populație, valoarea maximă a minimului de existență revine populației în vârstă aptă de muncă – 2181,5 lei și, în special, bărbaților – 2355,8 lei, comparativ cu 1985,5 lei în cazul femeilor.
Minimul de existență pentru copii este în medie de 1927,7 lei lunar. Întreținerea unui copil cu vârsta de până la un an este estimate la 753 lei, pe când copii de vârstă școlară, de la șapte și până la 17 ani au nevoie de 2198,8 lei. În funcție de mediul de reședință, minimul de existență pentru copiii din orașele mari este cu 10,4% mai mare comparativ cu copiii din mediul rural, iar în cazul copiilor în vârstă de până la un an această diferență constituie 20,1%.
Gradul de acoperire este calculat din salariul brut
BNS menționează că salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în semestrul întâi din 2019 a însumat 7113,6 lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimului de existență pentru populația în vârstă aptă de muncă de 3,3 ori. ”Co-raportul dintre salariul mediu lunar și valoarea medie a minimului de existență pentru populația în vârstă aptă de muncă diferă în funcție de activitățile economiei naționale. Nivelul maxim de acoperire al minimului de existență pentru populația aptă de muncă a fost atins de salariații din sectorul informații si comunicații – de 7,2 ori, iar cel minim – de salariații din agricultura, silvicultura si pescuit, ai căror salarii acoperă minimul de existență în proporție de două ori”, se spune în comunicatul BNS.
Pentru pensionari, minimul de existență a constituit 1726,5 lei și reprezintă 85,1% din valoarea medie a minimului pentru toată populația. Valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2019, a constituit 1895,1 lei, ce face posibilă acoperirea minimului de existență pentru această categorie de populație la nivel de 109,8%. Dacă considerăm pensia medie pentru limită de vârstă, co-raportul respectiv este de 106,2%.
Calculele ridică semne de întrebare
Calculele Biroului Național de Statistică ridică unele semne de întrebare. În primul rând, acoperirea minimului de existență este calculată din salariul brut și nu din cel net cum ar fi normal. În ce privește acoperirea minimului de existență în cazul pensionarilor, statisticile BNS fac o medie fără a da însă numărul pensionarilor, care primesc pensii mai mici decât minimul de existență calculat.
Dezechilibre majore în sistemul de pensii
La începutul anului curent, vice-președintele Platformei Demnitate și Adevăr, actualul vice-președinte al Parlamentului Alexandru Sliusari spunea că peste 553 mii de pensionari din numărul total de aproape 709 mii primesc pensie sub 2000 lei, iar în cazul a 85% din ei pensia este mai mică decât minimul de existență.
Potrivit unui document eliberat de Casa Națională de Asigurări Sociale la solicitarea deputatului Iurie Reniță, cea mai mare pensie lunară din Republica Moldova este de 224197,15 lei și aparține unui asigurat care a activat în domeniul financiar-bancar.
De asemenea, 297 de persoane primesc pensii cuprinse între 20 și 30 de mii de lei, iar dintre aceștia, aproape 80% sunt foști judecători sau procurori.
Alți 11 foști judecători se bucură de pensie ce depășește 30 de mii de lei.