”În numele membrilor Asociației Investitorilor din România venim cu solicitarea publică către actorii politici din Republica Moldova de a sprijini continuarea reformelor inițiate, continuarea luptei împotriva corupției precum și continuarea reformei sistemului judiciar și asigurarea unui climat de afaceri previzibil și stabil prin politici economico – fiscale coerente și echilibrate.”
Apelul aparține Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova cu privire la situația politică intervenită după votul de neîncredere față de guvernul Sandu din 12 noiembrie.
AIR a menționat că urmărește atent evoluția mediului politic și economic din Republica Moldova. Pentru orice investitor, nu doar din România, dar din întreaga lume, stabilitatea mediului politic dintr-o țară reprezintă un criteriu esențial ce stă la baza deciziei de a face investiții sau de a continua activitatea economică în orice țară.
Totodată în comunicat se menționează că evoluțiile din ultima perioadă, precum și instabilitatea politică din Republica Moldova, creează premisele unei inconsecvențe în stabilirea de politici economico-fiscale, care are un impact major asupra mediului de afaceri și a investițiilor efectuate de către aceștia.
”Lipsa de predictibilitate și previziune creează “nesiguranța zilei de mâine”, ceea ce poate conduce la decizii de reformare a businessurilor, conducând chiar și la decizii de închidere a afacerilor în Republica Moldova”, menționează AIR.
În consecință se pot pierde locuri de muncă și diminua colectări la bugetul de stat.
AIR amintește că Investitorii din România au fost și vor continua să fie alături de Republica Moldova și își doresc să contribuie la dezvoltarea țării pe parcursul său european alături de toți ceilalți investitori locali și internaționali.
Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova promovează Republica Moldova ca fiind o țară atractivă pentru investitorii din România și din Uniunea Europeană. Membrii AIR au realizat până în prezent investiții în Republica Moldova în valoare de peste 600 de milioane de euro, reușind să creeze mai mult de 6 mii de locuri de muncă.