Un bulgar specializat în consilierea în afaceri și activitatea investițională, un grec cu experiență în restructurarea companiilor mari, un cetățean britanic, specializat în audit , cu o vastă experiență în Federația Rusă, un doctor francez în economie și o moldoveancă, doctor în economie la ULIM. Aceasta este componența noului consiliu al Băncii Comerciale Moldindconbank.
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), i-a aprobat vineri, 29 noiembrie 2019, în funcția de membru al Consiliului BC „Moldindconbank” S.A. pe Nikolaos Barlagiannis, Nikolay Nikolov, Ana Spînu, Tamjid Hossain Basunia, și Gaël, Jean-Marie, Ghislain, Gérard du Breil de Pontbriand.
Rămâne sub administrația BNM până pe 20 ianuarie
Potrivit unei informații a BNM, aceștia au o bogată experiență profesională relevantă profilului de activitate și modelului de business al Moldindconbank. și dispun de competențele necesare pentru administrarea băncii în conformitate cu responsabilitățile încredințate.
În aceeași ședință, Comitetul executiv al BNM a aprobat hotărârea privind revocarea unor administratori temporari ai Moldindconbank. Începând cu data de 02.12.2019, mandatele administratorilor temporari care exercitau funcțiile de membri ai Consiliului băncii încetează.
Totodată, Comitetul de conducere al Moldindconbank va fi în continuare administrat de administratori temporari desemnați de către BNM, mandatele cărora rămân a fi valabile până la data de 20 ianuarie 2020.
Banca Națională a ținut să aprecieze dedicația și profesionalismul de care au dat dovadă Giedrius Steponkus, Sorin Andrei, Anna Gheorghiu și Elena Pungă pe parcursul exercitării mandatelor de administratori temporari, între anii 2016 și 2019.
Totodată BNM menționează că Moldindcondbank. activează în regim normal și presteaza toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.
Cine sunt noii membri ai Consiliului Moldindconbank
Nikolaos Barlagiannis, cetățean alRepublicii Elene are o experiență vastă în conducerea companiilor mari. Această experiență include atât gestionarea curentă, cât și cea strategică a companiilor, precum și gestionarea proceselor de restructurare, achiziții, fuziuni, emitere de titluri de valoare.
Nikolay Nikolov, cetățean bulgar, dispune de o experiență diversificată, cu pondere semnificativă în domeniul consilierii în afaceri și în activitatea investițională, de asemenea în domeniul tehnologiilor informaționale și sectorul energetic. Nikolay Nikolov a acumulat experiență de peste 18 ani în exercitarea funcțiilor de conducere în cadrul mai multor companii din Bulgaria.
Ana Spînu din Republica Moldova este doctor în științe economice, conferențiar universitar în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul academic.
Tamjid Hossain Basunia din Marea Britanie în ultimii 10 ani a exercitat funcții de membru al Consiliului în cadrul unor bănci din Federația Rusă. El are o experiență de circa 38 de ani în domeniul auditului, făcând parte din echipa uneia din cele mai mari companii de audit cu renume mondial – PricewaterhouseCoopers.
Gaël, Jean-Marie, Ghislain, Gérard du Breil de Pontbriand (Franța) este doctor în științe economice cu experiență semnificativă în sectorul financiar-bancar și în domenii conexe. În ultimii 10 ani a fost membru al consiliului în cadrul mai multor entități din sectorul financiar, inclusiv bănci mari din spațiul european (Franța, Slovenia).
Profit de 550 milioane în primele 10 luni
Amintim că pachetul de control al Moldinconbank, a doua bancă moldovenească după mărimea activelor și după profit, este deținut de către fondul de investiții bulgar Doverie-Invest. La 18 martie 2019, în cadrul unei licitații cu strigare desfășurate pe piața reglementată a Bursei de Valori, compania bulgară a achiziționat 3.173.751 acțiuni ale băncii (63,78%) vândute într-un pachet unic, la o valoare totală de puțin peste 764 milioane de lei.
Ulterior, compania bulgărească, în urma unor oferte publice obligatorii pe piața secundară, și-a majorat pachetul de acțiuni până la 77,62% din capitalul social al băncii. Unul din fondatorii Moldindconbank, Valerian Mârzac deține 9,11% iar Societatea cu Răspundere Limitată MVI – 3,61%.
La sfârșitul lunii octombrie, banca raporta un profit net în valoare de 547 milioane de lei.