Creștere puternică a profitului pe piața asigurărilor. Compania lui Șor pierde pozițiile, cea a lui Stati e în pierdere

0
2107

În prima jumătate a anului piața moldovenească de asigurări a înregistrat o creștere semnificativă a primelor brute subscrise și o creștere de aproape opt ori a profitului.

Potrivit statisticilor afișate de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), primele brute subscrise de către cele 13 societăți de asigurări moldovenești au constituit 769,9 milioane de lei, fiind în creștere cu 9,1% fașă de aceeași perioadă a anului precedent. Despăgubirile achitate de către acestea au crescut și mai mult, cu 20% ajungând la 347 milioane de lei.

Ieșirea a două companii de pe piață a sporit profitul general

Surprinzător, și mai mult a crescut profitul, care a ajuns la 56,23 milioane de lei, fiind de aproape opt ori mai mare decât în primul semestru din anul trecut, când profitul a fost de doar 8 milioane de lei.  

Expertul în asigurări Alexandru Zgardan spune că nu e nimic neobișnuit în această evoluție aparent surprinzătoare a profitului. ”Pur și simplu au dispărut de pe piață două companii mari care au raportat 44 milioane de lei pierderi în primul semestru  din 2018”, a menționat el.

Este vorba despre firmele Asito si Alliance Insurance Group, care în primul semestru din 2018 au înregistrat împreună pierderi de aproape 45 milioane de lei influențând și rezultatele generale ale pieței de asigurări. Acum, dacă excludem aceste pierderi, rezultatele pieței sunt comparabile cu cele din anul curent.

Pierderile de anul trecut a celor două  firme care aparțineau afaceristului Veaceslav Platon, aflat în prezent în detenție, au fost cauzate de presiunile autorităților pentru ca acestea să-și schimbe proprietarul.

Influențe asupra pieței asigurărilor

În general piața moldovenească de asigurări este marcată constant de influența politicului sau, mai bine zis, de influența unor persoane sau grupuri de interese asupra factorilor de decizie.

Datorită acestui fapt, acum câțiva ani  Asito si Alliance Insurance Group dar și Moldasig, care aparțineau lui Veaceslav Platon, erau lidere pe piață și la un moment dat chiar erau singurele care dețineau dreptul de a emite polițe de asigurări Cartea verde pentru  călătorii internaționale.

Situația s-a schimbat după ce puterea de la Chișinău a intrat aproape în întregime în mâinile Partidului Democrat din Moldova și a liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc.

Regimul Plahotniuc a impus schimbarea acționarilor celor trei companii și, deoarece acest lucru nu s-a întâmplat, Alliance Insurance Group și-a sistat activitatea în iulie, 2018, fiind urmată de ASITO la începutul lui 2019. Până la urmă, doar Moldasig parcă își găsise cumpărători, însă după schimbarea puterii de la Chișinău, în iulie 2018 transferul proprietății asupra companiei către aceștia a fost sistată iar compania a rămas pentru moment în gestiunea statului.

Pornind de la această particularitate a pieței asigurărilor, odată cu schimbarea puterii politice în Republica Moldova, pe piața de asigurări sunt de așteptat noi schimbări

Una din ele ar viza Klassika Asigurări, companie a ex-primarului de Orhei, Ilan Șor, fugit din țară și dat în căutare internațională. În prima jumătate a anului curent se observă o oarecare diminuare a indicatorilor financiari ai acesteia.  Volumul primelor de asigurare colectate de Klassika Asigurări s-a redus de la 73,34 la 62,7 milioane lei iar profitul, de la 3,6 la un milion de lei.

Grawe Carat Asigurări, lider pe piață

În prima jumătate a anului cea mai mare cotă din piața asigurărilor era deținută de compania Grawe Carat Asigurări, care avea prime subscrise în valoare de 110,7 milioane de lei. Aceasta era urmată de Moldasig cu un volum de prime subscrise de 109,5 milioane de lei și Donaris Vienna Insurance Group cu un volum de 103,6 milioane al primelor.

Grawe Carat Asigurări este lider și în ce privește profitul înregistrat, care s-a cifrat la 12,56 milioane lei. Urmează General Asigurări  cu 11,76 milioane lei și Asterra Grup cu un profit de 8,1 milioane de lei.

De cealaltă parte, trei companii au încheiat primul semestru cu pierderi. Cele mai nefaste rezultate le-a avut societatea de asigurări Garanție, parte a grupului Ascom al miliardarului Anatol Stati, care  a înregistrat pierderi de 1,34 milioane de lei, evoluția companiei fiind o reflecție a stării generale nefaste în care se află compania mamă.