De ce Sputnic-ul rusesc nu a fost înregistrat în Occident (II). Detaliile despre care nu vorbește presa rusă

0
1391

          Vom vorbi din nou despre vaccinuri. Despre Sputnik V. Pentru ultima dată. Odată ce cantitățile de vaccinuri anti-COVID autorizate au trecut de ordinul miliardelor de doze, subiectul devine unul banal și poate fi interesant numai medicinii și amatorilor de calculare a pricopselilor companiilor din „Big Pharma”.

          Cum obișnuim, desigur rugând permisiunea, vom începe cu doua lucruri care la prima vedere nu au prea multe în comun cu vaccinurile.

          Săptămâna trecută în presa rusă (comunicatul TASS) s-a scris despre faptul că India restituie Rusiei înainte de termen submarinul „S-71 „Chakra”   (în realitate, nava К-152 «Нерпа»,  proiectul 971У «Щука-Б). Motivul: o explozie a unei butelii cu aer comprimat care s-a produs încă în primăvara lui 2020. În rezultatul exploziei au fost înregistrate distrugeri a corpului submarinei, defecțiuni serioase înregistrându-se și în sistemele hidroacustic și cel radio-electronic. Cunoscătorii subiectului spun, prin coțofenele fără ocupație, că explozia unei butelii nu poate produce asemenea distrugeri. Dar, mă rog, butelia bat-o vina.

       Tot „gurile rele” spuneau că apariția virusului (Sars Cov 2  sau COVID 19) a coincis cu un accident întâmplat la Centrul Științific „Vector” (am scris despre el în articolul trecut) în septembrie 2019. Atunci s-a spus că cauza accidentului a fost, la fel, o butelie cu aer comprimat, mai exact – explozia acesteia. Oficial s-a declarat lipsa oricărui pericol. Tot pe atunci, între 18 și 27 octombrie 2019, în orașul Uhan s-a desfășurat ediția a VII-a a Jocurilor mondiale militare. Eu, unul, nu știam despre existența acestor competiții. Selecționata armatei ruse a ocupat locul II, după echipa țării gazdă. Să se fi supărat militarii ruși atât de tare că nu au fost primii, încât…, dar și aici tot o butelie este la mijloc.    

       Spusele de mai sus sunt primul lucru pe care intenționam să-l expun așa – cum spunea un maior de la catedra militară a instituției pe care am absolvit-o  – în calitate de erudiție.   

       Cel de al doilea – este, de vaccinuri, mult mai aproape. Kirill Dmitriev, directorul general al Fondului rus de investiții directe (FRID), într-un interviu, a nominalizat comanditarii  campaniei informaționale contra vaccinului Sputnik V. Mare descoperire a făcut omul decorat de vreo trei ori de președintele Putin și inclus, chipurile, încă în 2010 în lista tinerilor lideri globali de către Forumul economic mondial de la Davos. Noi, iştilalți, fără Davosuri şi Stanforduri, nici nu puteam bănui că „Мы считаем, что инициаторы этого процесса — ряд компаний «большой фармы» и антироссийские политические круги. С самого начала была целенаправленная кампания по подрыву доверия к великому достижению наших ученых, к эффективности вакцины ”. Cred că nu mai este necesar să traduc aceste vorbe spuse de Dmitriev.     Tot el le zice pe nume companiilor din „Big Pharma” care încurcă rușilor să facă un vaccin „velichii”.  Sunt  Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson. Cunoscute nume, nu? Cât despre „cercurile politice antirusești” vom vorbi ceva mai la deal, până atunci am, așa, o tentație, să spun câteva cuvinte despre acest FRID și directorul lui general.

          Materialul din care am preluat spusele lui Dmitriev despre ambuscadele din curmezișul căii victorioase a Sputnik – ului, este prefațat de o fotografie a directorului care șade într-o poză cum ședea pe când era glorios și sătul Petre Ţuţea – imperial și cuceritor. Îi iert lui Kirill Dmitriev faptul că el, fiind economist bun (se scrie că o fi terminat Universitatea Stanford cu calificativul maximal, la fel și magistratura la școala de business Harvard)  a substituit total împreună cu FRID – ul  elaboratorii și producătorii vaccinului din procesul de lansare a acestuia în lumea largă. El încheie și desface contracte, deschide companii prin lume în locurile în care urmează să aterizeze Sputnik-ul, amenință cu judecata guvernele țărilor care „deschid mai larg ochii” la vaccin. Să nu știe, sau să nu aibă altă treabă un investitor cu renume. Doar toate astea ar fi bune, dacă, de exemplu, NASDAC-ul ar semna contactele cu vaccinul Pfizer.

        Un lucru nu pot să îi iert lui Dmitriev, faptul că stă în poze ca Petre Ţuțea. Și de asta voi spune câteva detalii despre el și FRID-ul pe care îl conduce. Nu voi spune multe, voi vi scurt la maximum.

        FRID a fost creat în 2011 când V. Putin își încheia mandatul de premier. Misiunea erau investițiile în companiile inovatoare și atragerea investitorilor străini. Dacă la începuturi fondul era formal în subordinea VEB (Vnesheconombank), în 2016 Putin l-a transformat în fond suveran de investiții, iar directorul raportează despre activitățile derulate direct președintelui Rusiei.

        Se mai spune că pe lângă munca de investitor directorul FRID-ului, având, cum se declară, și stofă de diplomat, mai îndeplinește și alte porunci de-ale lui Putin. Prin „hârtiile” Serviciilor secrete americane, cu referință la un vestit investitor american, Christopher Weafer, care activează de mai mulți ani în Rusia, Dmitriev este numit „consiglieri of Kreml”. Cine știe câte ceva despre mafia siciliană își dă bine seama despre munca unui „consiglieri”.  Așa sau altfel, despre Dmitriev, decorat de Putin, la interval de trei ani, cu ordinele „Alexandr Nevschii” și cel de „Onoare” se vorbește ca despre un potențial succesor al președintelui actual al Rusiei. De ce o fi fiind Dmitriev atât de activ în direcția vaccinului, nu cred că știe numai Domnul, mai cunosc și alții câte ceva, iar noi simțind că ne îndepărtăm prea tare de subiect vom reveni la ale noastre.                      

         Între timp, mai exact pe 12 iunie curent, Slovacia, unul dintre cei mai mari adversari politici ai Rusiei pe filiera vaccinului Sputnik V (se mai țin minte scandalurile dintre FRID și autoritățile slovace pe marginea conținutului fiolelor cu vaccin rusesc) prin gura ministrului de externe Ivan Korcok și-a declarat intenția de a nu mai cumpăra Sputnik din motivele interesului redus al populației față de vaccinare în general și față de Sputnik, în particular. Numai 5000 (cinci mii) de slovaci și-au manifestat dorința de a se vaccina cu vaccinul rusesc. Amintesc că Slovacia are o populație de 5,5 milioane locuitori. Gospodăroși cum îi știm, slovacii vor să vândă restul dozelor de Sputnik primite din Rusia că doar n-o să se piardă bunătate de lucru, chit că termenul de valabilitate a lotului expiră în luna iulie a anului curent. Atenție mare, oameni de stat din Republica Moldova. Vă dați seamă ce chilipir frumușel ar ieși. Să cumperi vaccin expirat la juma de preț !!!

         Conform presei ruse, un alt mare adversar politic la acest capitol, Brazilia, după mai multe interziceri de utilizare a Sputnik –ului în țară, invocând motive foarte serioase, pe 5 iunie 2021, prin decizia Consiliului colegial al Agenției naționale de supraveghere sanitară (ANVISA) a votat la solicitările insistente ale guvernatorilor a șase state braziliene, a Consorțiului de dezvoltare a Braziliei și a companiei farmaceutice Uniao Quimica, cu care FRID-ul încheiase un contract de producere a vaccinului rusesc. Despre ultima, după ce a refuzat să efectueze testările clinice ale Sputnik – ului, presa rusă scrie ca despre un laborator.

         Deși se subliniază, că discuțiile au durat 7 ore, voturile directorilor au fost 4 – pro  și 1 – împotrivă (eu bănuiesc cine s-a opus) s-au formulat atâtea condiții pentru „importarea în stare excepțională” că de le-ași spune pe toate, m-ii să nu mă trezesc cu „medicii” de la Institutul 48 la ușă.

         S-au scurs mai mult de 10 zile de la pătimașa ședință a ANVISA –ei, dar pe site-ul instituției nu este nici o comunicare despre deciziile luate. În schimb, și le mulțumim mult celor care conduc instituția, sunt rapoartele prezentate pentru ședința din 27 aprilie 2021, când Consiliul a respins unanim importarea Sputnik – ului în Brazilia.

         Chiar dacă lipsește versiunea engleză a documentelor, nu a fost foarte dificil să înțeleg (este, doar, Google translate) ce se prezentă în cele 5 (cinci) rapoarte. Mamă, ce invidie m-a apucat văzând calitatea acestor materiale. Fiecare membru al Consiliului iși probează votul cu argumente imbatabile (cel mai mare raport este pe 21 pagini). Nu cred că vom ajunge și noi la vremurile când vom avea asemenea funcționai publici. Taie-mi capul, nu cred! Cine dintre responsabilii de la noi a citit măcar două rânduri de ziar când au permis utilizarea Sputnik-ului la noi. Și aici vreau să repet a câta oară, că nu sunt împotriva sau pentru careva vaccin. Vreau ca totul să se facă cântărind argumentele, aducând rezultate cercetărilor, nu ascultând palavrele lui Puitn sau ale lui Dmitriev. Nu demult ultimul a declarat că Sputnik-ul este cel mai eficient vaccin contra tulpinii indiene a Covid-ului (?).

         Ca să nu testez prea mult bunăvoința lumii voi aduce un citat din raportul D-nei director responsabilă de direcțiile Managementul medicamentelor și produselor biologice, Monitorizarea produselor și Inspectoratul general. Văzându-i CV-ul, cred că știe ce spune: „ Subliniez, de asemenea, că analiza vaccinului Sputnik V aici la Anvisa, atât în ​​ ce privește autorizația de utilizare de urgență, cât și în autorizația de import, ne-a impus provocări enorme, în special legate de accesul la datele ce conțin aspecte de calitate, siguranță și eficacitate, deoarece documentația nu a fost livrată sau este incompletă, pe lângă faptul că raportul autorității ruse pentru înregistrarea vaccinului nu este public și nu a fost, până în prezent scos în evidență. De asemenea nu au fost livrate rapoartele tehnice emise de cele două autorități (Argentina și India) prevăzute în Legea nr. 14.124 / 2021 la fel ca și celelalte 59 (cincizeci și nouă) de autorități. Protocoalele de autorizare a importurilor prezentate de state nu furnizează date sau informații legate de utilizarea de urgență în alte țări care să susțină că parametrii minimi ai triadei, calitatea, eficacitatea și siguranța au fost îndepliniți”.   

         Vreau să-i sărut mâna D-nei Director și să-i mulțumesc în plus pentru faptul că ne aduce lista țărilor la care fac referințe autoritățile ruse când declară despre marșul triumfal al Sputnik- ului prin lume. Iat-o, călduță. Recunosc că mi-i jale de loc, dar o pun fără comentarii: „Angola, Antigua și Barbuda, Algeria, Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Bahrain, Belarus, Bolivia, Bosnia și Herțegovina, Kazahstan, Cisiordania, Congo, Djibouti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Slovacia, Filipine, Honduras, Gabon, Ghana, Guatemala, Guineea, Guyana, Honduras, Ungaria, India, Iran, Irak, Iordania, Laos, Liban, Libia, Macedonia, Mali, Mauritius, Mexic, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Maroc, Myanmar, Namibia, Nicaragua, Pakistan, Panama, Paraguay, Kenya, Kârgâzstan, Rusia, San Marino, Sri Lanka, St Vincent și Grenadine, Serbia, Seychelles, Siria, Tunisia, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam, Zimbabwe”.

           Ar fi fost de mirare, dacă autoritățile noastre nu ne băgau în acest borderou. Este lista prietenilor Rusiei. Câte dintre aceste țări au testat Sputnik-ul ? Nici una. De unde știu? Din citatul prezentat mai sus. Ne-o spune chiar D-na  Meiruze Sousa Freitas. În rezultat votul ei este “VOTO DESFAVORALVEMENTE”. Mai vrea cineva traducere?  Scrise altfel, dar cu mesaj identic sunt și celelalte opinii: VOTO POR NEGAR, VOTO PELA NAO APROVACAO, VOTO POR INDEFERIR.

         În final, ca să n-o întind prea mult cu elogiile la adresa funcționarilor publici care își fac meseria cum se cuvine, voi spune că specialiștii ANVISA- ei nu s-au lenevit să solicite de la țările care au acceptat vaccinul documente de înregistrare, deși știau din start că nu le vor primi. Așijderi, au stat prin laboratoarele și clinicile selectate de OMS că să vadă cu ochii proprii rezultatele testărilor. Ce au văzut, nu știu, ne-o șoptesc voturile.

         Revenind din Brazilia peste ocean, Agenția REUTERS încă de ieri ne comunică, că înregistrarea Sputnik  – ului în UE v-a fi întârziată. Dacă, după declarațiile EMA, procedura urma să se finalizeze în iulie, pe 10 iunie a expirat termenul – limită la care elaboratorul vaccinului s-a obligat s-ă pună la dispoziția Agenției datele care s-au constat a fi lipsă. De la Moscova a venit vorbă că informația deficitară va veni cel târziu, la sfârșitul lunii iunie. Și cum o întârziere le generează pe altele, o „sursă bine informată” a declarat că Sputnik-ul vă fi testat definitiv, dacă pică bine astrele, în Septembrie, în caz contrar la sfârșitul anului care deja a ajuns la jumătate.

         Mai este o noțiune temporară care nu trebuie exclusă, îi spune „paștele cailor”. Are foarte mari șanse de a marca finalizarea testării Sputnik – ului. Vă spun și de ce. În septembrie se v-a face 1 (unu) an de la lansarea vaccinului. Anul este, de fapt, termenul valabil pentru toate vaccinurile când pot fi trase concluzii solide despre eficiența lor.

         Care vor fi concluziile pentru Sputnik, dacă vor fi, avem a vedea, până atunci Oleg Gridnev, vice-ministru al sănătății din Federația Rusă a declarat la o ședință a Dumei că vaccinaților cu Sputnik, după ceva timp, le va fi necesară o nouă vaccinare cu un alt preparat, cu Covivac (Ковивак) sau cu Epivaccorona (Эпиваккоронa).  Se spune că te poți vaccina cu Sputnik doar o singură dată.

          Pe 8 iunie curent Gridnev declara, citez „ Как прогнозируют наши уважаемые ученые, в следующем году, через год, возможно, ревакцинация потребуется другой вакциной, чем «Спутник V», а именно «Ковиваком» или «Эпиваккороной», но в данном направлении исследования еще идут”. Cu vorba italianului „tradutorre – traditore” în gând, nu traduc intenționat acest text. Să rămână gol-goluţ aşa cum l-a spus omul.

          Scriind alineatul, am uitat că trăim în secolul XXI, la alte turați și viteze decât pe vremuri. La alte viteze lucrează astăzi și „уважаемые ученые”. Zic astă pentru că nu cu mult timp în urmă vice-ministrul Gridnev ne informa că revaccinarea cu Sputnik poate fi făcută, iar în cazul persoanelor de peste 60 ani Sputnik-ul este recomandat. Interesant ce s-o fi schimbat în cercetările medicilor ruși în 10 zile. Să fi venit rezultatele finale mult jinduite și așteptate, inclusiv,  de EMA pentru a valida vaccinul? Să fie așa !!!

          Ultimul lucru la care am dori să ne oprim în relatarea de față este subiectul producerii vaccinurilor. Subiectul este unul dintre cele mai importante când se ia decizia de a da „undă verde” unui vaccin. Fără a ne adânci pre mult în detalii, dorim a spune că până în prezent au fost distribuite aproximativ 2,51 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID. Nu pot să spun acum cu siguranță dacă în acest număr sunt contorizate și cele 33 milioane de doze de Sputnik produse. Contorizate sau nu, rata Sputnik – ului în arsenalul de luptă contra COVID – ului nu trece de 1,4%.

           Iar problemele în a produce vaccinul sunt foarte mari. Una este să produci un vaccin în laboratoarele unui institut de cercetări, fie el și cel mai cu „mâini și minți de aur” din lume, și alta este procesul de producere de dimensiuni mari. Neavând experiență și, cel mai important, utilaje pentru a trece la producerea pe scară largă, companiile din Rusia au început campania de cumpărare a echipamentelor și, bănuiesc, a tehnologiilor abia în luna septembrie a anului trecut. Iar echipamentele, după cum se știe, este necesar să le instalezi, să le ajustezi să „pui la punct” procesele tehnologice etc., pentru a avea o uniformizare de obținere a produsului finit pe diferite platforme. Recunosc că nu am citit instrucțiunile de utilizare a Sputnik – ului. Aș fi făcut-o dacă se vindea în farmacii, deși mi-ar fi părut rău de cele câteva zeci de Dolari  SUA pentru a procura vaccinurile produse de cele trei companii farmaceutice din Rusia, care s-au angajat în procesul de producere. Nu am, însă, nici un motiv să nu cred oamenii care cunosc lucrurile (pot să ofer și referințe) care afirmă că la diferiți producători, condițiile de păstrare și utilizare a Sputnik – ului sunt diferite.

          Și încă ceva. Nu o luați de glumă, dar s-ar părea că un mare impediment în producerea Sputnik – ului să fie ouăle. Da, ouăle de găină. Nu chiar ouăle simple, dar nici nu cele de aur. Mai deunăzi, Serghei Dankvert, șeful Serviciului federal de supraveghere veterinară și fitosanitară (cunoscutul pe la noi „Россельхознадзор”) a declarat într-un interviu că (citez): „Rusia depinde în totalitate de importul ouălor de găină necesare pentru producerea vaccinurilor, inclusiv și a vaccinurilor anti-COVID-19 (Россия полностью зависит от импорта куриных яиц, которые необходимы для производства вакцин, в том числе от COVID-19)”. Este vorba de ouăle care nu conțin absolut deloc microfloră patogenă și care sunt importate din Olanda, Germani sau Italia. Alexandr Ginţburg, directorul Centrului Gamaleia, unde a fost elaborat Sputnik-ul a declarat că la producere vaccinului lor nu se folosesc ouăle. Altele sunt substraturile de creștere a vectorilor. Eu l-am crezut, până mi-a semănat un pic de îndoială o întrebare dintr-un interviu cu Denis Logunov, vice-directorul Centrului, unul din autorii vaccinului despre care vorbim. Logunov a fost întrebat dacă nu vor fi probleme cu importul mediilor  de cultură pe care se cresc celulele necesare în procesul de producere. Medii care nu se produc în Rusia. Cercetătorul a răspuns, că deocamdată, nu sunt careva probleme. Să sperăm că așa va fi, barem cu ouăle, că cu aprobarea vaccinului încă nu se vede capătul.

          Aveam de gând să nu fac nici o concluzie aici. Nu o fac, dar un detaliu de un picuț de interes nu pot să nu-l aduc. Se spune că Sputnik este a patra tentativă a instituției de a crea un vaccin vectorial. Primul a fost vaccinul AdeVac-Flu (АдеВак-Флю), bugetul pentru elaborarea căruia în sumă de 421 milioane de ruble a fost furat.  

Ion Decuseară