Estimare: până în 2025 în Republica Moldova vor fi înregistrate 13 mii de automobile electrice

0
1309

Numărul automobilelor electrice înmatriculate în Moldova a crescut de la 54 la 250 într-un an. Păstrând același ritm de dezvoltare a electromobilității, Moldova va ajunge în 2025 cu un număr total de 13.000 de automobile electrice, se arată într-un studiu de piață elaborat de Proiectul „Oraşe verzi durabile”, finanțat de GEF și implementat de PNUD Moldova.

Potrivit unei informații a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova, organizația creează în parteneriat cu Guvernul un mediu favorabil pentru sporirea utilizării transportului cu emisii reduse.

Trecerea la automobile electrice, proiectul PNUD Moldova

”Douăzeci de noi stații de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate de PNUD pe traseele urbane până la finele acestui an, alte 10 urmând a fi instalate în 2020. Achiziția este realizată de proiectul „Orașe verzi durabile”, datorită unui parteneriat dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare”, se spune într-un comunicat de presă.

Scopul rețelei este de a asigura mobilitatea electrică în marile orașe din țară, precum și să  creeze coridorul electric între România și Ucraina. În prezent, în Moldova sunt înregistrate 20 de stații de încărcare a automobilelor electrice. Însă doar cinci dintre ele sunt publice.

Sperăm că acesta este doar începutul călătoriei ce ne va aduce sporirea considerabilă a numărului de automobile electrice și va contribui la promovarea unui traseu de dezvoltare curată, verde și sustenabilă pentru Moldova”, susține Dima Al-Khatib, Reprezentată Rezidentă PNUD în Republica Moldova.

PNUD Moldova lansează parteneriate cu autoritățile pentru a crea un mediu favorabil pentru transportul cu emisii reduce. Deși automobilele electrice sunt scutite în prezent de taxe la import, este necesară dezvoltarea transportului eco prin noi stimulente atractive: de ex. scutirea de plata taxei drumurilor, spații dedicate de parcare, numere verzi ş.a.

Proiectul  „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 milioane de dolari, dintre care 2,64 milioane sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 de PNUD Moldova.

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova transportului îi revine 14% din totalul de emisii de gaze cu efect de seră. Din cele aproape un milion de autovehicule înregistrate la moment în Republica Moldova. 83% din vehicule sunt mai vechi de 11 ani. Jumătate dintre acestea sunt mai vechi de 20 de ani).

Schimbări majore în Industria auto la nivel mondial

Industria automobilelor trece prin cea mai importantă schimbare de la apariția sa: trecerea de la motorul cu combustie internă la motorul electrice. Companiile investesc zeci de miliarde în această schimbare, modifică fabrici și fac alianțe neașteptate, pentru a cuceri noua piață.

Deocamdată,numărul de automobile electrice, înregistrat în Republica Moldova este destul de mic comparativ cu țările europene.

Spre exemplu, doar în primele șase luni din 2019 în România au fost înmatriculate 456 de vehicule electrice noi, în crestere cu 53,5%.

La nivelul Uniunii Europene, compativ cu perioada similară din 2018, înmatriculările de autoturisme electrice s-au cifrat la 125.344 unități, în creștere de 90,9 % față de primele șase luni din 2018.

Cele mai multe vehicule electrice noi din UE au fost înmatriculate în Germania (31.159 unități), Franța (21.007 unități) și Olanda (20.050 unități). Norvegia continuă să rămână lider european la înmatriculările de vehicule electrice noi, cu un volum de 35.200 unități înmatriculate în prima jumătate a lui 2019.