Este o tâmpenie să aplici o cotă TVA de 20% pentru acest sector, când în România este 5%”, declară ex-ministrul Finanțelor, Ion Chicu, în prezent consilier al Președintelui Igor Dodon.
Chicu consider absolut nejustificată majorarea cotei TVA pentru sectorul de hotele, restaurante și catering (HoReCa) și spune că aceasta este impusă obraznic de echipa actuală a FMI, drept răzbunare pentru reforma fiscală, pe care țara a îndrăznit s-o implementeze anul trecut.
” Misiunea actuala a FMI nu salută acțiuni, care sporesc independența financiară a țării”, spune ex-ministrul care prognozează că majorarea cotei TVA nu va aduce bani suplimentari la buget.
Amintim că mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri și experți economici au criticat dur unele măsuri de înăsprire a politicii fiscale făcute publice marți de către Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, printre care și majorarea taxei pe valoarea adăugată în HoReCa de la 10% la 20%.
Aneta Zasavițchi Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din RM (MĂR), a declarat că reforma fiscală din 1 octombrie 2018 și anume reducerea cotei TVA pentru HoReca la 10% este în concordanță cu practicile Uniunii Europene.
”Este o necesitate pentru care am bătut la ușile Guvernelor din 2013, de când ne-am început activitatea”, a menționat aceasta pe pagina sa de Facebook.
”În opinia noastră, decizia de majorare a TVA-ului va aduce efecte negative activității economice, luate în ansamblu cu majorările promise la electricitate și gaz. Aceste măsuri vor avea efect și mai negativ asupra consumatorului de rând, cât și a angajaților din acest sector. Nu ni se pare corect luarea unei astfel de decizii pripite fără un dialog cu mediul de afaceri din HoReCa”, spune Zasavițchi. .
Președinta MĂR propune autorităților inițierea unui dialog, o masă rotundă pe baza acestui subiect înainte de ratificarea acordului cu Fondul Monetar Internațional.
”Business-ul autohton nu merită sacrificat pentru creditări de scurtă durată”, conchide Aneta Zasacvițchi.