Deputatul socialist, Grigore Novac este acuzat de ANI că în perioada anilor 2015-2019 ar fi avut cheltuieli mai mari față de veniturile pe care le-a declarat. Acesta a obținut și un teren pentru construcții la Stăuceni printr-o căsătorie fictivă în anul 2011, la fel ca și colegul său de partid Vladimir Odnostalko.
În anul 2011, când era jurist la Fundația de binefacere Soluția, Grigore Novac a dobândit un teren public de 0,039 hectare în comuna Stăuceni. În declarațiile de venit ale socialistului figurează acel teren, costul căruia ar fi de 80.000 lei. Terenul face parte din cele peste 300 de parcele oferite gratuit în anul 2010 de către Consiliul Local Stăuceni familiilor nou formate, precum și celor defavorizate, pentru a-și construi locuințe. Presa a scris în 2016 că socialiștii Grigore Novac, Marina Rădvan și Vladimir Odnostalco ar fi obținut și ei terenuri, datorită încheierii unor căsătorii fictive. Informația că Grigore Novac a primit un teren ca membru al unei familii noi a fost confirmată de către Primăria localității. Novac s-ar fi căsătorit fictiv cu jurnalista Olesea Zavarscaia, care pe timpuri făcea parte din aripa tânără a PCRM, iar în prezent este reporteră la NTV afiliat socialiștilor. Grigore Novac neagă că ar fi fost căsătorit fictiv. În timp ce Zavarscaia a spus că este viața ei personală și nu vrea să discute despre acest lucru. Întrebat dacă a început construcția imobilului, deputatul PSRM a declarat că: ”în prezent acolo au loc lucrări inginerești și nu am început construcția”.
Angela Starinschi de la serviciul relații cu publicul de la CNA a menționat că pe seama înstrăinării ilicite a mai multor terenuri din comuna Stăuceni au fost pornite mai multe cauze penale care au fost expediate în judecată și sunt la diferite stadii de examinare. Pe cazul obținerii unui teren pentru construcție de către deputatul Grigore Novac nu există nicio cauză penală.
Novac riscă dosar penal că nu și-a declarat toate veniturile
La 1 iulie 2020 Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunța că deputatul PSRM, Grigore Novac a încălcat legislația privind declararea averii și intereselor personale și riscă dosar penal. Contactat telefonic, Novac s-a arătat nemulțumit de actul de constatare a ANI și spune că instituția a luat în calcul doar unele venituri în raport cu toate cheltuielile ceea ce a și dus la încălcări de procedură din partea ANI.
Potrivit actului de constatare a ANI, în perioada anilor 2015-2019 deputatul Novac a declarat un automobil, prețul căruia la achiziționare ar fi depășit de 2,18 ori cele șase salarii medii lunare, prevăzute de art. 2 din Legea 1264 din 2002 privind declararea și controlul veniturilor și al proprietății persoanelor cu funcții de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcționarilor publici și a unor persoane cu funcție de conducere.
Diferența depistată de către inspectori la procurarea automobilului Volvo XC-90, fabricat în anul 2007, constituie suma de 113 mii de lei, care depășește de 2,18 ori cele șase salarii medii lunare ale legiuitorului. ANI a mai constatat în declarațiile semnate de Novac și o diferență nejustificată, în sumă de 358.360 de lei, între veniturile lunare ale deputatului și sumele donate de acesta pentru finanțarea PSRM.
Novac n-are casă și stă în chirie
”Nu știu de ce ANI a considerat că eu trebuia să declar și casa părinților și a socrilor care nu mi-au aparținut. Nu s-a luat în calcul veniturile pentru anii precedenți. Mașina pe care am procurat-o la sfârșitul lunii ianuarie 2015 am luat-o din veniturile obținute în anul 2014. Nu poți să ei în calcul veniturile din 2015. Sunt chestii de procedură care au fost încălcate”, a declarat Grigore Novac, deputat PSRM.
În ce privește discrepanțele dintre cheltuieli și venituri deputatul a menționat că: ”declarațiile pe care le-am avut le-am prezentat la FISC în original. Trebuie să ei în calcul toate veniturile în raport cu toate cheltuielile, dar cei de la ANI au luat unele venituri în raport cu toate cheltuielile. Așa e normal, într-un an se câștigă mai mult, în alt an mai puțin și odată ce declar la fisc trebuie să se ia în calcul pentru că eu nu am luat din pod actele prezentate. Sunt acte unde stă ștampila inspectoratului de stat nu de ieri și nu de alaltăieri. Și atunci când nu se iau în calcul aceste momente nu puteam să nu atac în judecată actul de constatare a ANI”.
În data de 6 octombrie urma să aibă loc prima ședință de judecată, dar a fost amânată pentru o dată ulterioară la solicitarea lui Novac pentru a aduce mai multe probe în instanță.
Întrebat dacă și-a achiziționat vreun imobil între timp, deputatul a menționat că dacă ar fi avut l-ar fi indicat în declarație. Anterior, însă deputatul a declarat că are viza de reședință în casa părinților, iar la Chișinău stă cu chirie.
Potrivit declarației de avere și interese personale din anul 2019, Grigore Novac indica un salariu anual de 175 031 de lei, obținut din activitatea de parlamentar. Acesta ridicat și indemnizații de 136 366 de lei. Soția Ana Novac a obținut venituri în sumă de aproximativ 64 810 lei, dintre care 45 815 – salariu pentru actuala funcție. Soția deputatului a mai obținut în 2019 suma de 20 460 de mii de lei pentru activitatea din cadrul Partidului Socialiștilor.
În ce privește averea, familia Novac indică în declarație un singur teren intravilan în valoare de 80 de mii de lei, dobândit în anul 2011.
În declarația de avere și interese personale deputatul nu mai deține niciun alt bun și niciun cont bancar. Nici soția lui Novac nu indică în declarația sa niciun bun imobil.
Grigore Novac s-a născut la 6 februarie 1983 în satul Sălcuța, raionul Căușeni. În anii 2011-2013 a fost jurist la Fundația de Binefacere Soluția, iar între 2013 – 2014 a fost jurist al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Ulterior, în decembrie 2014 a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele PSRM. Novac mai este și membru-fondator al asociațiilor obștești Garda Tânără și Institutul de modernizare a Moldovei. Acesta este membru al Comisiei juridice, numiri și imunități. Deputatul este căsătorit cu Ana Novac angajată și ea la Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de consilier în cadrul Secretariatul Parlamentului, Cabinetul președintelui fracțiunii parlamentare a PSRM.
Pe parcursul celor 15 luni de mandat, Grigore Novac a venit cu 21 de proiecte de inițiative legislative. Patru dintre acestea au fost adoptate de către Parlamentul Republicii Moldova. Alte cinci proiecte inițiate de către deputatul socialist sunt în proces de examinare, șase sunt în proces de adoptare, iar pe altele șase parlamentarul și le-a retras.
După ce a ajuns deputat, socialistul s-a remarcat prin mai multe scandaluri în public. Cea mai recentă altercație, acesta a avut-o cu deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popușoi cu care și-a împărțit palme în pauza emisiunii Cutia Neagră de la postul de televiziune TV8 la care participau. În mai 2015 la ședința Consiliului Municipal un grup de socialiști, din care făcea parte și Novac, s-a luat la bătaie cu aleșii locali, cerând retragerea de pe ordinea de zi a unor proiecte funciare. Deputatul nu a fost sancționat.
Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Media regională împotriva corupției locale”, implementat de IDIS „Viitorul” cu susținerea financiară a Programului de cooperare pentru dezvoltare și de promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania. Proiectul are scopul de a promova intoleranța publică la corupție și de a sprijini eforturilor anticorupție din Moldova prin implicarea activă a mass-mediei regionale și a OSC-urilor locale. Opiniile exprimate în material nu neapărat coincid cu cele ale finanțatorilor.
Victor Ursu