Raporturile comerciale ale Republicii Moldova cu cel mai mare partener – Uniunea Europeană, care absoarbe aproape 70 la sută din mărfurile moldovenești, arată destul de echilibrat în comparație cu relațiile cu partenerii din est. În cazul unor țări din est, importurile pe piața moldovenească ajung să depășească livrările de produse moldovenești pe piețele corespunzătoare de zeci de ori.
Datele statistice pentru primele trei luni ale anului în curs reflectă evoluții destul de interesante ale comerțului exterior, în special în ce privește balanța comercială cu diferite țări și grupuri de țări.
Potrivit Biroului Național de Statistică de la Chișinău, în ianuarie-martie, 2019, comerțul exterior al Republicii Moldova s-a cifrat la aproape 2,1 miliarde de dolari. Exporturile au totalizat 733 milioane de dolari, fiind în creștere cu 8,1% iar importurile au constituit 1,365 miliarde, cu 2,9% mai mult decât în primele luni ale anului trecut.
Sporirea mai rapidă a exportului comparativ cu cea a importului a condus la un deficit comercial de 632,2 milioane de dolari, mai mic cu 2,4% față de ianuarie-martie 2013.
În mod surprinzător și în detrimentul prognozelor adversarilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, deficitul comercial cu statele membre ale UE a scăzut cu aproape patru la sută, de la 189 la 182 milioane de dolari. Deși cel mai mare partener comercial, Uniunea Europeană are un comerț destul de echilibrat cu Republica Moldova. Exporturilor în UE în valoare de 470,8 milioane de dolari le revin importuri de 653,3 milioane.
Spre comparație, cu țările CSI, cu care R. Moldova are la fel acord de liber schimb, exportăm mărfuri în valoare de 102 milioane de dolari și importăm de 367 milioane.
Cifrele arată bine și în cazul celui mai mare partener comercial al Republicii Moldova – România.
În cele trei luni, peste Prut au fost exportate mărfuri în valoare de 195,5 milioane de dolari, (de aproape două ori mai mult față de CSI) și au fost importate produse în valoare de 180,1 milioane de dolari. Drept urmare, pentru prima dată în ultimii ani în comerțul bilateral dintre cele două state românești a fost înregistrat un sold pozitiv pentru Republica Moldova, care se cifrează la 15,4 milioane de dolari.
Și un alt acord de liber schimb se arată favorabil pentru comerțul exterior al Republicii Moldova. Este vorba despre acordul cu Turcia, intrat în vigoare în noiembrie, 2016.
Potrivit datelor BNS, Republica Moldova a exportat în această țară mărfuri în valoare de peste 73 milioane de dolari, în creștere de 2,3 ori față de primele trei luni ale anului trecut. Drept urmare, deficitul comercial cu această țară s-a redus de la 51 milioane la circa 13 milioane de dolari.
Cele mai mari deficite comerciale, Republica Moldova le are cu partenerii din est. Cu Federația Rusă soldul negativ este de 155 milioane de dolari, cu China – de 140 milioane de dolari și cu Ucraina – de 103 milioane de dolari.
De menționat că exporturile moldovenești în aceste țări sunt de la modeste la insignifiante.
În ianuarie-martie în Rusia, cândva principala piață pentru produsele moldovenești, au fost livrate mărfuri moldovenești în valoare de 58 milioane de dolari, în Ucraina – de 16 milioane de dolari și în China – de 3,6 milioane de dolari.
Astfel, în cazul relațiilor comerciale cu Federația Rusă, importurile depășesc exporturile de 3,7 ori, în cazul Ucrainei raportul respectiv este de 7,5 iar în cazul Chinei – de aproape patruzeci de ori.