Manipulările președintelui Putin. În ce măsură mai depinde economic Republica Moldova de Federația Rusă

0
1351

Răspunzând joi la întrebările participanților la clubul de discuții Valdai, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Republica Moldova depinde încă economic de Federația Rusă și va pierde multă fără piețele de desfacere rusești. În acest context, Putin a îndemnat moldovenii să-l voteze pe președintele actual Igor Dodon, care contribuie la consolidarea relațiilor economice dintre cele două țări.  

Sperăm foarte mult ca la următoarele alegeri din Moldova, poporul moldovenesc să aprecieze eforturile depuse de președintele actual al republicii pentru a construi relații cu Rusia „, a spus Putin,

Potrivit acestuia, ei văd la Moscova ce se întâmplă în jurul Moldovei și cunosc nevoile poporului moldovenesc atât în ​​dezvoltarea democrației, cât și în dezvoltarea economiei.

„Cine cumpără vin moldovenesc? Vor cumpăra vin moldovenesc în Franța? Cine are nevoie de el pe piețele europene, acolo nici cu al lor nu au ce face”, a spus președintele rus, specificând că ar exista războaie comerciale între vinificatorii din diferite țări ale UE.

Și, potrivit lui Putin, nu este vorba doar despre vin. „Și alte sectoare ale economiei sunt atât de conectate cu Rusia încât pur și simplu nu pot exista în mod normal. Până în prezent, în orice caz, această producție (moldovenească) nu este cerută nicăieri decât pe piața rusă”, a subliniat el.

Statisticele îl contrazic pe președintele rus

Cât adevăr are Putin și în ce măsură Republica Moldova mai este legată economic de Federația Rusă?

Potrivit ultimelor date actualizate în ce privește comerțul exterior al Republicii Moldova, plasate pe site-ul Biroului Național de Statistică, în primele opt luni ale anului în curs Rusiei i-au revenit 9,75% din exporturile moldovenești iar României – 27,55%. În condițiile guvernării lui Dodon, care a avut toate posibilitățile să redeschidă piața rusească pentru mărfurile moldovenești, ponderea acesteia în totalul de exporturi a crescut cu doar cu 0,76 puncte procentuale de la începutul anului. În anul 2019 26,8% din mărfurile moldovenești au ajuns în România și doar 8,99 în Rusia. Exporturile moldovenești în UE s-au ridicat la aproape 65%, pondere similară cu cea de anul trecut.

În ce privește exporturile de vin, și aici președintele rus dezinformează. Potrivit datelor Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), anul trecut 13,8% din exporturile de vin  moldovenesc îmbuteliat au ajuns în România, 12,8% – în Polonia și doar 12,7% în Federația Rusă. Alte 11,9% au ajuns în China iar 11,5% – în Cehia. Altfel spus, 12,7% din exporturi sunt prea puțin pentru a afirma că fără piața rusească, Moldova se prăpădește.

Tot ONVV anunță că vinurile în vrac au ajuns în cea mai mare parte în Belarus, piață care deține 43% din totalul cantității de vin moldovenesc exportat în vrac și 39% din totalul veniturilor acumulate.

Și remiterile din Rusia sunt în scădere

Potrivit unor date făcute zilele trecute publice de Banca Națională a Moldovei (BNM), în luna septembrie 2020, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 148,47 milioane de dolari, fiind înregistrată o creștere puternică a acestui indicator, cu 48,1 la sută față de septembrie 2019.

În același timp, din Rusia care domina cândva fără drept de apel topul țărilor de unde proveneau remiterile moldovenilor, au intrat doar 20,12 milioane de dolari ceea ce reprezintă 13,5% din total. La acest capitol, Rusia este abia pe locul trei după Israel de unde au provenit 17,5% din remiteri și Italia cu 13,8%.

Ponderea intrărilor din Uniunea Europeană a crescut în septembrie cu 51%. Și asta, în condițiile BREXIT-ului, când statisticile sunt afectate de ieșirea Marii Britanii din UE. Dacă facem abstracție de Marea Britanie în statisticile din 2019, atunci creșterea intrărilor de remiteri din țările UE în Republica Moldova ar fi chiar de 77%. În timp ce cele din Rusia sunt în scădere continua.

Altfel spus, în condițiile coronacrizei și recesiunii instalate deja în al doilea trimestru al anului curent, moldovenii văd salvarea în emigrarea la muncă în Uniunea Europeană și, în general, în Occident. De altfel, aceste remiteri mai țin, într-o oarecare măsură, pe linia de plutire, economia șubredă a Republicii Moldova.

Gazul rusesc nu mai este singura sursă accesibilă pentru Republica Moldova

Importurile din Federația Rusă în Republica Moldova s-au redus cu 4% în primele opt luni ale anului, în special datorită scăderii consumului de gaze naturale dar și ieftinirii acestora ca efect al coronacrizei.

Amintim că gazul rusesc era cea de-a treia pârghie de presiune asupra Republicii Moldova, politicienii rusofili de la Chișinău speculând adesea cu faptul că, în schimbul atitudinii servile față de Kremlin, Republica Moldova va avea gaze ieftine de la ruși. Iată că, în ianuarie-octombrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2019,importurile de gaz și produse industriale obținute din gaz au scăzutcu 28% pe fundalul unei ierni extrem de călduroase și al opririi unor întreprinderi energofage în legătură cu starea de urgență.

Mai mult, în august, din august, după ce a fost dat în exploatare gazoductului Ungheni-Chișinău, Republica Moldova are posibilitatea să importe peste jumătate din necesarul de gaze din România, iar peste un an va putea importa întreaga cantitate. Totodată,  după ce la finele lunii curente, în Republica Moldova va intra în vigoare al treilea  pachet energetic al Uniunii Europene, gazele pot fi cumpărate de pe piețele europene prin intermediul traderilor.

În concluzie, contrar declarațiilor lui Putin la Valdai, relațiile economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă s-au redus semnificativ în ultimii ani, ultima ajungând un partener economic de importanță medie pentru statul moldovenesc, un statut firesc de altfel dată fiind depărtarea Rusiei și locul acesteia în strategiile pe termen lung ale Chișinăului, care se orientează în continuare spre apropierea de Uniunea Europeană.