Republica Moldova va beneficia de suport bugetar suplimentar în sumă de 3 milioane dolari SUA

0
918


Republica Moldova va beneficia de suport bugetar suplimentar în valoare de 3 milioane de dolari SUA. Finanțarea va fi acordată urmare a modificării Acordului de Finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare și Acordul de Împrumut între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare care sprijină programul de reformă al Guvernului Republicii Moldova prin finanțarea Programului de modernizare a administrării fiscale (TAMP). Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat vineri, 4 octombrie în Parlament în două lecturi. 

Astfel, a fost luată decizia de restructurare a proiectului prin amendarea acordurilor. Prin prisma amendamentelor care au fost semnate pe 2 august 2019, la Chișinău, componentele proiectului se restructurează prin revizuirea sumelor acordate realizării fiecărei componente a proiectului TAMP, și prin introducerea unei noi componente „Finanțarea în bază de rezultate” – responsabilă de realizarea acțiunilor pentru a susține politicile fiscale, reforma administrării fiscale și dezvoltarea operațională a acesteia, fără a impacta aranjamentele de management financiar al proiectului negociate anterior.

”Este important de menționat că pe parcursul anilor 2017-2019, Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat au reușit realizarea acțiunilor propuse prin prisma competenței respective, ca urmare a beneficierii de asistență tehnică oferită de partenerii externi, ceea ce a făcut posibilă economisirea resurselor financiare în sumă de circa 3 milioane de dolari SUA, și respectiv, redistribuirea acestora ca suport bugetar”, a declarat ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, de la tribuna Parlamentului.

Amendamentele propuse au drept obiectiv de a spori performanța proiectului și de a asigura obiectivele de dezvoltare, precum și de a alinia mai bine proiectul la activitățile curente de modernizare fiscală ale Serviciului Fiscal de Stat, inclusiv prin modernizarea infrastructurii sistemului IT al instituției. Astfel, va fi acordat suport pentru achiziția și instalarea unui sistem integrat de administrare fiscală, inclusiv furnizarea de hardware și software relevante și organizarea instruirilor, instrumente de raportare managerială și gestionare a documentelor.

Acordul de finanțare între Moldova și AID și Acordul de Împrumut între Moldova și BIRD au intrat în vigoare la 16 decembrie 2016 și reprezintă tratate care sprijină programul de reformă al Guvernului prin finanțarea Proiectului de modernizare a administrării fiscale. Acordul de finanțare cu AID prevede contractarea unui împrumut în sumă de 5,3 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), iar Acordul de împrumut cu BIRD – în valoare de 12,58 milioane de dolari SUA.