Schimbare de trend pe piața valutară: moldovenii cumpăra mai mulți lei românești decât ruble rusești

0
1563

În luna iulie moldovenii au cumpărat lei românești în valoare de 3,5 milioane de dolari, cifra fiind în creștere cu 6,1% față de luna iulie din 2018. Pe de altă parte, rubla rusească, tradițional una din cele mai tranzacționate valute a fost vândută de casele de schimb valutar într-un volum de 3,2 milioane de dolari, în scădere cu 13,5% față de perioada similară a anului trecut.

În schimb vânzările de ruble rusești ale populației către casele de schimb valutar rămân net superioare față de cele de lei românești.

Deși, într-o scădere simțitoare, de 25% față de iulie trecut, volumul rublelor rusești cumpărate de casele de schimb de la populație a totalizat 27,6 milioane de dolari. Deși într-o creștere puternică, de 13,5%, volumul de lei românești vândut de populație, este încă nesemnificativ – de doar 4,2 milioane de dolari.

Totuși, cifrele vorbesc despre un trend constant în ultimii ani, potrivit căruia rubla rusească ajunge în cantități tot mai mici în casele de schimb valutar. Acest fenomen consonează cu scăderea constantă în ultimii ani a transferurilor de mijloace bănești din Federația Rusă, volumul cărora depinde la rândul său de numărul cetățenilor moldoveni aflați la muncă în această țară.

La rândul său, cumpărările tot mai mici de ruble rusești de către populație vorbesc despre relațiile tot mai nesemnificative cu această țară, dar și despre faptul că moldovenii preferă să cumpere valută forte chiar și când merg în Rusia.

Rubla este a treia cea mai comercializată valută (cumpărare+vânzare) iar leul românesc este pe locul patru în ce privește rulajul total.

Cea mai tranzacționată valută în numerar rămâne a fi EURO. Casele de schimb au cumpărat în iulie valută unică europeană în valoare de 209 milioane de dolari, vânzările către populație ale acestei valute fiind de 75,6 milioane dolari.

Dolarii propriu ziși, cumpărați de casele de schimb s-au cifrat la 42,5 milioane iar cei vânduți către populație au fost de aproape două ori mai puțini, însumând 23,2 milioane.