Soluția de criză în cazul blocării tranzitului de gaze prin Ucraina: gaze de la Gazprom din România

0
1464

Pomparea gazului în regim revers din Isaccea, România este deocamdată singura soluție fezabilă pentru asigurarea Republicii Moldova cu gaze în cazul neîncheierii unui nou acord dintre Naftogaz Ucraina și concernul rusesc de stat Gazprom privind tranzitul de gaze prin Ucraina. Surprinzător, însă gazele pompate în regim revers din stația Isaccea, județul Brăila, vor fi cumpărate tot de la Gazprom. Cel puțin așa a comunicat pentru Economica noul director general al Moldova-Gaz Vadim Ceban.

Potrivit lui Ceban, în prezent se duc negocieri cu partea româneacă privind asigurarea condițiilor tehnice pentru a pompa gazele în regim revers din Isaccea către Republica Moldova. Din conducta de transzit, care asigură la moment țările din Balcani cu gaze rusești, gazele vor fi introduse în rețeaua gazieră din Republica Moldova prin stațiile de la Vulcănești și Căușeni.

Ceban spune că furnizorul va rămâne concernul rusesc Gazprom. Cum e posibil acest lucru!? Potrivit directorului Moldovagaz, Gazprom va achiziționa gaze de pe piața europeană care vor fi aduse prin coridorul transbalcanic până la Isaccea.

”Va aduce din Turcia sau România, este o schema prin Swap de gaze”, ne-a comunicat oficialul.

Însă și în acest caz prețul va rămâne a fi calculat potrivit formulei aprobate și incluse în contractual din 2007, care a fost prelungit de fiecare data până în prezent. Acesta este calculat în baza unei formule complexe, ținându-se cont de prețurile medii la mai multe produse petroliere din ultimele trei trimestre, anterioare calculării prețului. Astfel, la finele fiecărui trimestru prețul la gazele cumpărate de Moldovagaz este firesc să se schimbe în funcție de evoluția prețurilor la gaz, păcură și motorină în ultimele nouă luni.

Vadim Ceban a confirmat că va fi prelungit vechiul acord de achiziție a gazelor din Rusia iar în preț va fi introdusă în continuare și taxa pe care Gazpromul o aplică pentru țările din Străinătatea Îndepărtată a Rusiei (Dalnee Zarubejie), care în prezent se ridică la 25% din prețul de livrare către Moldova-Gaz.

Amintim că după vizita de o zi la Moscova din 5 septembrie, președintele Igor Dodon anunța că a convenit cu președintele rus Vladimir Putin ieftinirea gazelor livrate de către concernul rusesc Gazprom Republicii Moldova.

”Părțile au ajuns la o înțelegere de principiu și au coordonat următorii pași de colaborare în sfera aprovizionării cu gaze, ceea ce ne permite să afirmăm deja la această etapă că tarifele pentru consumatorii finali nu vor crește. Astfel, începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea”, se spune într-un comunicat al Președinției.

Mai mulți experți au contestat însă meritele lui Dodon privind ieftinirea preconizată a gazului.

”În UE prețurile sunt în scădere. Spre exemplu, noi astăzi plătim 240 de dolari pentru mia de metri cubi, în UE prețul a scăzut sub 120 de dolari deja. Deci, oricum – indiferent de ce se înțelege Dodon cu Putin –, prețul pentru Republica Moldova va scădea în anul viitor. Acum, dacă dl Dodon reușește să negocieze ceva cu dl Putin, asta trebuie să fie confirmat printr-un document – fie acord adițional la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom, prin care se modifică formula de calcul sau poate fi eliminarea taxei de export al gazului către Gazprom, pentru că ei astăzi plătesc vreo 25 la sută din taxa la export. Dacă dl Dodon nu reușește să ne arate un document, care să confirme niște înțelegeri cu Putin sau Gazprom, eu nu pot să cred în afirmațiile lui, pentru că, reieșind din formulă, gazul oricum se va ieftini. De aceea rămâne să vedem ce document va prezenta dl Dodon în confirmarea înțelegerilor lui cu Gazprom sau cu dl Putin.”, a menționat expertul Sergiu Tofilat într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă.

Amintim că la sfârșitul anului 2019 se creează condiții pentru schimbări cardinale pe piața regională a gazelor.
Către finele anului curent expiră contractele de furnizare a gazelor pentru Republica Moldova din partea Gazprom-ului, expiră contractele de tranzit al gazelor prin Republica Moldova între Moldova-Gaz și Gazprom, expiră contractul de tranzit al gazelor între Naftogaz Ucraina și Gazprom și se finalizează construcția gazoductului Turkish Stream, fluxul turcesc.