După șase ani transportatorii de pasageri au obținut dreptul de a majora tarifele la călătorii. Un bilet până la Ocnița va ajunge la 161 lei iar o călătorie până la Giurgiulești via Comrat va costa 168 lei pentru autobuzele de prima clasă de confort.
Ministerul Economiei și Infrastructurii va ajusta tariful pentru transportul rutier de persoane prin servicii regulate raionale și interraionale, de la 0,48 lei per km, aplicat în prezent până la 0,60 lei/km pentru categoria a II-a de confort și până la 0,7 lei/km pentru prima categorie de confort.
Încadrarea pe categorii se va efectua eșalonat începând cu 1 februarie până la 1 octombrie 2020, în conformitate cu graficele depuse de operatorii de transport rutier, în adresa Agenției Naționale Transport Auto.
Astfel, o călătorie de la Chișinău până la Bălți va ajunge să coste până la 95 de lei, până la Soroca pasagerii autobuzelor și microbuzelor vor achita circa 103 lei, până la Cahul – 133 de lei, Edineț – 140 lei, Briceni și Ocnița – circa 161 iar până la Giurgiulești – până la 166 de lei.
Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii, în prezent Republica Moldova este în fața unei lacune de sistem în domeniul transportului rutier de persoane prin servicii regulate, cauzat de inacțiunile autorităților precedente și constrângerile normative.
însă, pentru a avea o ramură sustenabilă, statul urmează să asigure două condiții esențiale: servicii confortabile și sigure prestate cetățenilor și rentabilitatea operatorilor de transport.
Conducerea ministerului a constatat că, la moment, Republica Moldova se confruntă cu două probleme critice. Prima ține de parcul de vehicule învechit, care continuă să degradeze din punct de vedere al siguranței și confortului, iar cea de-a doua ține de exodul de forță de muncă din domeniu, în special a conducătorilor auto.
Drept urmare, în vederea detensionării situației de criză din domeniul transportului rutier legat de neajustarea din anul 2013 a tarifului aplicat pentru transportul rutier de persoane prin servicii regulate, s-a propus ajustarea tarifului în tandem cu implementarea procedurii de încadrare pe categorii de confort a autobuzelor. Acest mecanism se propune a fi o soluție de compromis între interesele legitime ale operatorilor de transport și persoanelor care beneficiază de serviciile prestate de către aceștia.
„Astăzi am finalizat negocierile și consultările cu reprezentanții operatorilor de transport rutier de persoane, privind ajustarea tarifului la serviciile regulate de pasageri. Pentru noi este important să asigurăm funcționalitatea sistemului, întrucât țara are nevoie de servicii calitative, sigure și confortabile”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, în cadrul briefingului de presă organizat cu ocazia încheierii negocierilor.