Vicepreședintele Parlamentului atenționează: posibil să nu ajungă bani de salarii pentru decembrie-ianuarie

0
1910

Vicepreședintele legislativului Alexandtru Sliusari a dedus din informația Ministerului Finanțelor că în lipsa sprijinului financiar de la Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, soldul banilor aflați  pe conturile trezoreriei la 31 decembrie va ajunge la cel mult două miliarde lei, sumă insuficientă pentru ca statul să-și onoreze obligațiunile  privnd plata pensiilor și salariilor.

Sliusari amintește într-o postare pe Facebook că Guvernul preconiza să primească până la finele anului curent prima tranșă de la FMI și următoarea tranșă de la UE, condiționată și ea de existența programului cu Fondul, în total fiind vorba despre aproximativ 4,4 miliarde de lei.

Este deja cert, însă, că acești bani nu vor ajunge în anul curent în conturile Ministerului Finanților înrucât nu se va mai reuși semnarea unui acord cu FMI.

Sliusari susține că lunar, doar pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor este nevoie de circa 3,5 miliarde lei. Și așa cum în luna ianuarie Ministerul acumulează, de regulă, cele mai mici venituri la buget, ar exista un risc serios că salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie să fie achitate cu rețineri.

Iar alte cheltuieli bugetare în perioada imediat următoare în general nu vor fi posibile.

Deputatul califică drept riscantă abordarea guvernului, care presupune acoperirea deficitului bugetar din surse atrase din exterior. Și asta  deoarece cele 4,4 miliarde de lei sunt introduse în proiectul bugetului ca sursă de acoperire a deficitului bugetar însă Guvernul Chicu nu este apt să acceseze fonduri externe.

Sliusari estimează că un guvern cu puteri depline, format după alegerile anticipate, care par a fi iminente,  ar putea fi instalat nu mai devreme de luna iunie. Drept urmare, programele cu finanțatorii externi ar putea fi demarate, în cel mai bun caz, în toamna lui 2021.

Care sunt soluțiile?

 Vicepreledintele îndeamnă guvernul Chicu să revizuiască mai multe cheltuieli bugetare, să renunțe la majorările substanțiale de finanțare a instituțiilor de forță, să înghețe proiectul Arena Națională precum și să renunțe pentru moment la construirea și reparația unor ambasade și judecătorii, procurarea automobilelor pentru instituțiile bugetare etc. ”Totodată, se impune micșorarea cheltuielilor pentru drumuri, întrucât deseori avem semnale că la acest capitol se recurge doar cârpiri și spălări de bani. Iar banii ce vor fi disponibilizați, propunem să fie realocați pentru sprijinul pensionarilor, agricultorilor, autorităților publice locale și al programelor pentru Diaspora.”, propune deputatul.