Câți bani au întors Băncii Naționale cele trei bănci jefuite de un miliard de dolari

0
1478

Băncile  jefuite în noiembrie 2014, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, care ulterior au beneficiat de 14 miliarde de lei din rezerva Băncii Naționale sub garanția Guvernului, au acumulat de la momentul retragerii licențelor și până în prezent, din rambursarea creditelor, vânzarea gajului, a activelor și din alte surse 2,28 miliarde de lei.

Totodată, potrivit statisticilor Băncii Naționale a Moldovei, până în prezent au fost rambursate către BNM și Ministerul Finanțelor 2,3 miliarde de lei. Suma mai mare a banilor returnați decât cei acumulați se explică prin faptul că în statisticile privind rambursare sunt indicate și sumele întoarse până la inițierea procedurii de lichidare.

De remarcat că trimestrul doi din anul curent a fost cel mai puțin prolific în acumularea de bani de către lichidatorii celor trei bănci, doar 38,8 milioane de lei.

În total, până acum cele mai multe mijloace din recuperarea creditelor de la debitori, din penalități și din vânzarea gajului.

Din vânzarea activelor celor trei bănci au fost recuperate 272,35 milioane de lei. Alte 992 milioane acumulate provin din alte încasări, potrivit Băncii Naționale, care însă nu precizează sursa acestora.

Din data retragerii licenței, lichidatorii Băncii de Economii au acumulat 1,5 miliarde de lei, cei ai Băncii Sociale – aproape 622 milioane iar cei ai Unibank – 160,8 milioane de lei.

Amintim că în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, Banca Națională a Moldovei a acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank credite de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de 14,122 miliarde de lei.

Băncii de Economii i-au revenit 9 27 miliarde, Băncii Sociale – 2,7 miliarde iar Unibank – circa 2,15 miliarde  de lei.

Până în prezent Banca de Economii a rambursat Băncii Naționale și Ministerului Finanțelor 1,35 miliarde de lei soldus rămas fiind de 7,92 de miliarde.

Banca Socială a rambursat 637,5 milioane și i-a rămas un sold de 2,06 miliarde. Unibank a returnat până acum 319,2 milioane și i-a mai rămas de returnat 1,83 miliarde de lei.

De menționat că cea mai mare parte din acești bani au fost transferați Ministerului Finanțelor – 1,53 miliarde de lei. La Banca Națională au ajuns doar 780 de milioane de lei. Astfel, datoria față de BNM este la moment de 13, 34 miliarde de lei, care sunt convertite în Valori Mobiliare de Stat.

De menționat că creditele recuperate de lichidatori sunt de la debitorii simpli ai celor trei bănci și nu au făcut  parte din furtul miliardului.

Acum aproape un an Centrul de Politici și reforme din Moldova (CPR) anunța că recuperarea miliardului și procesul de lichidare a băncilor sunt două procese diferite și în rezultatul unei comunicări intenționat eronate a autorităților, preluată de unele surse mass-media, opinia publică este indusă în confuzie, iar procesul de lichidare a băncilor este prezentat ca o recuperare a miliardului furat, sau ca o alternativă a acestuia.

CRP concluziona, prin urmare, că din miliardul de dolari furat au fost recuperați zero lei iar veniturile din procesul de lichidare a celor trei bănci falimentate nu pot fi o compensație a miliardului furat.

Amintim că banii luați din Banca Națională pentru a acoperi gaura din băncile jefuite în 2014 sub garanție de stat au fost transformați printr-o hotărâre de Guvern în datorie publică și în următorii 25 de ani cetățenii moldoveni vor achita 24.5 miliarde lei pentru acest furt.