Comisia Europeană oferă 600 milioane de euro Republicii Moldova. Care sunt condițiile

0
920

Miercuri, 2 iunie Comisia Europeană a anunțat un plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care va mobiliza până la 600 milioane euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Potrivit unui comunicat, publicat pe site-ul CE, această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive după criza COVID-19 din țară. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri iar planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent de a ajuta țara pe drumul său spre redresare și de a conduce o agendă ambițioasă de reformă, în interesul cetățenilor săi.

”În cele din urmă, acest plan ilustrează forța asociației noastre și solidaritatea de a lupta împreună cu pandemia COVID-19. ”,a menționat aceasta.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a adăugat că prin acest plan ambițios, organizația își propune să stimuleze redresarea socio-economică pe termen lung și să descătușeze potențialul economic neexploatat al Moldovei în beneficiul cetățenilor săi. ”Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și ocupabilitate. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiției și luptei împotriva corupției. ”, a menționat Olivér Várhelyi.

Planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajabilitate, reforma statului de drept și a justiției. 

De la izbucnirea pandemiei COVID-19, Uniunea Europeană (UE) și-a demonstrat solidaritatea cu partenerii din întreaga lume. În Republica Moldova, peste 127 de milioane euro au fost mobilizate doar în 2020 pentru a ajuta țara să facă față șocului inițial al crizei. Planul de redresare economică anunțat miercuri stabilește proiecte pentru investiții de până la 600 milioane euro între 2021 și 2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale UE și instituțiile financiare internaționale, ca parte a abordării „Team Europe”, precum și cu investitorii privați.

Planul de redresare economică este supus unei condiționări stricte. Investițiile se vor face pe baza unei abordări „mai mult pentru mai mult”, cu progrese în reformele structurale, în domeniul justiției și în special lupta împotriva corupției, ca o condiție prealabilă pentru asistența financiară