Companiile care aplică practici prietenoase mediului vor primi granturi mai mari

0
836

Guvernul a mărit, până la 500 de mii de lei (25 mii de euro) volumul suportului financiar nerambursabil acordat companiilor care vor să aplice practici prietenoase mediului ambiant. La fel, a fost extins cu încă trei ani programul de ecologizare, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), transmite MOLDPRES.

Marcel Vutcariov administrează, din 2009, o companie de procesare a marmurei. Pentru a îmbunătăți procesele de producție și a le face inofensive pentru mediul ambiant, în 2022 Marcel a aplicat la programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii. De banii obținuți – 200 de mii de lei, compania a procurat o stație de epurare a apelor reziduale.

„Suntem primii pe piața locală care utilizăm o asemenea stație de epurare a apei. Acum noi nu aruncăm nimic în mediul înconjurător. Toată apa pe care o folosește compania noastră este epurată”, afirmă Marcel Vutcariov. 

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, susține că o afacere durabilă înseamnă una sustenabilă inclusiv din punct de vedere ecologic. „Economia nu poate să se dezvolte în detrimentul mediului înconjurător. De aceea, încurajăm antreprenorii să apeleze la acest instrument de susținere din partea statului”, a declarat ministrul.

Potrivit Guvernului, până în prezent, peste 80 de întreprinderi au obținut granturi pentru stații de epurare, utilaje pentru implementarea economiei circulare sau care elimină mai puțin CO2, echipamente de sortare a deșeurilor periculoase ș.a.