Cum UE consolidează businessul în regiunile Cahul și Ungheni

0
921

Șaisprezece  companii existente, zece startup-uri și două inițiative de antreprenoriat social din raioanele Cahul și Ungheni beneficiază de granturi în valoare de 15 mii – 30 mii de euro fiecare din partea Uniunii Europene în cadrul programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”  

Asistența financiară va fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții. Programul de granturi estei însoțit de activități de mentorat și instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor cheie.

Obiectivul: regiunile cheie să devină zone de prosperitate

Cei 28 de antreprenori din Cahul și Ungheni beneficiază de granturi în valoare totală de până la 700.000 euro, fiind selectați dintr-un număr de  140 de agenți economici din raioanele Cahul și Ungheni.

UE este alături de cetățenii Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Suntem bucuroși să venim cu sprijin concret pentru antreprenorii locali prin intermediul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Scopul asistenței UE este de a ajuta companiile să reziste, de a sprijini dezvoltarea acestora, de a crea locuri noi de muncă, de a stimula redresarea economică și de a îmbunătăți mediul de afaceri. Sunt deosebit de încântat să subliniez că acest program se concentrează pe principiile economiei verzi și durabile, promovând astfel viziunea unei dezvoltări economice prietenoase mediului și durabilă. Sperăm ca, prin eforturi comune, să depășim cât mai curând pandemia COVID-19, iar regiunile-cheie să devină zone de prosperitate, realitate care urmează a fi extinsă și în alte localități din Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova spune că este impresionant să vezi numărul mare de întreprinderi dornice să îşi dezvolte companiile sau să lanseze noi afaceri în cele două regiuni. ”Este un indicator sănătos al dorinţei de a avansa în continuare, în pofida impactului economic devastator cauzat de pandemie. PNUD, în parteneriat cu UE, se angajează să sprijine și să încurajeze spiritul antreprenorial din ambele regiuni, care investesc efort în revigorarea sectorului economic, crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investiţii în aceste regiuni-cheie,” spune aceasta.

”Aroma pădurilor” țintește alte piețe

Dumitru Chitoraga din Ungheni şi-a lansat în 2013 o afacere de producere de ceaiuri naturale şi de cultivare de plante medicinale. În satul Năpădeni, raionul Ungheni, pe o suprafață de 22 hectare din zona Codrilor, el crește mentă, lămâiță, gălbenele, romaniță şi alte plante. Ceaiurile produse sub brandul „Aroma Pădurilor” sunt vândute în magazinele din ţară, dar şi exportate în ţări precum Canada, SUA, Italia și Rusia. Grantul în valoare de 26,300 euro, obţinut la categoria Companii Existente, va fi investit în modernizarea sistemului de irigare, instalarea panourilor fotovoltaice, precum şi în contractarea serviciilor de expertiză în marketing. „Grație finanţării UE, marca ‘Aroma Pădurilor’ va cuceri noi pieţe internaţionale cum ar fi România, Belgia, Japonia. De asemenea, vom produce cantităţi mai mari de plante medicinale şi aromatice ecologice”, spune Dumitru Chitoraga, director al Gospodăriei Țărănești  „D. Chitoraga”, care a avut și o contribuţie proprie în valoare de 10.000 euro pe lângă grantul obţinut în acest sens.

Bani europeni pentru o fierărie din Cahul

Cătălina Pascal, originară din Cahul, împreună cu soțul gestionează fierăria proprie. Ea creează modelele produselor făcute la comandă, coordonează serviciul cu clienții, gestionează partea financiară a afacerii. La rândul său, soțul, fierar de profesie, dă viață modelelor schițate. El produce diverse obiecte din fier forjat: porți, garduri, balustrade, grilaje și alte elemente care încorporează confecții metalice. Deși concurența este acerbă, produsele familiei Pascal au trecut hotarul raionului Cahul, fiind solicitate și în raioanele Cantemir, Leova sau Vulcănești. Familia Pascal este beneficiară a programului de granturi, categoria Start-Up și primește drept asistență nerambursabilă suma de 15.000 euro, venind cu o contribuţie proprie de 1,576 euro. „Forjarea artistică devine tot mai populară pe an ce trece, deoarece este opusă producției șablon din fabrică. Din banii acordaţi de Uniunea Europeană vom achiziționa utilaj modern de prelucrare a metalului la rece, care va eficientiza costul și timpul de efectuare a lucrărilor și va crește competitivitatea produsului final. Aşa se va mări numărul clienților noştri și, într-un final, va crește profitul afacerii”, povesteşte Cătălina Pascal.

Peste 200 locuri noi de muncă

Pe lângă cele două companii, beneficiarii programului de granturi pentru business acoperă domenii de activitate economică precum producerea mobilei, croitorie, patiserie, obiecte de decor, materiale de construcție, agricultură, apicultură etc. Afacerile beneficiare de grant vor crea peste 200 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în ambele regiuni.

În acest an va fi lansat un nou apel de granturi pentru antreprenorii din raioanele Ungheni și Cahul. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului este de aproximativ 1,7 milioane euro.

23 milioane de euro pentru Cahul și Ungheni

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” lansat în 2019 și care va dura până în 2024 susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din cele două regiuni cheie: municipiile Ungheni și Cahul și localitățile învecinate. Programul va susține cele două regiuni prin: eficientizarea guvernării – îmbunătățirea calității serviciilor și infrastructurii necesare; stimularea sectorului privat – sporirea investițiilor, îmbunătățirea economiei locale și crearea locurilor de muncă; încurajarea democrației participative – implicarea cetățenilor în procesele de guvernare democratică și consolidarea capacității acestora de a-și revendica drepturile.

Ce urmărește programul

În decursul celor cinci ani de activitate, programul își propune să consolideze capacitatea instituțională a autorităților publice locale pentru a sprijini realizarea strategiei locale de dezvoltare și creștere socio-economică integrată, compatibilă cu mediul.

În același timp, se urmărește mplicarea îmbunătățită și mai largă a părților interesate, inclusive a societății civile și a sectorului privat în planificarea și monitorizarea implementării strategiilor de dezvoltare socio-economică.

Cetățenii la rândul lor urmează să beneficieze de servicii și utilități publice locale cât mai calitative, inclusiv cele destinate.

În plan economic urmeaza spori condițiile favorabile atragerii investițiilor, crearea locurilor de muncă și stimularea antreprenoriatului local, inclusiv cel social. Totodată programul își propune dezvoltarea de clustere sau zone specializate, conform abordării inteligente bazate pe specializare economică.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) are un buget total de 23 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).