Economia EURO 2024

0
13

Conform estimărilor UEFA campionatul european de fotbal ar trebui să genereze venituri de circa 2,4 miliarde de euro pentru UEFA si subsidiarele sale. UEFA a promis ca EURO2024 să fie cel mai sustenabil campionat european de până acum și a prezentat o strategie ESG (mediu, social, guvernanță),  pentru implementarea căreia s-a investit 32 de milioane de euro. 

În ciuda acestor cifre, Germania nu se poate baza pe luna în care se desfășoară EURO2024 pentru a-şi revitaliza economia, după cum arată un studiu realizat de institutul economic german IW Koeln, citat de Reu­ters. Autorii studiului fac o comparație cu perioada Campionatului Mondial de Fotbal din 2006, organizat de Germania, care nu a avut un impact economic major. Aceștia au explicat că mulți consumatori ar putea fi încurajați de oportunitatea Campionatului European de Fotbal din 2024 pentru a-şi cumpăra un nou televizor sau pentru a bea o bere în plus în timpul meciurilor, dar asta nu este o garanție că va crește per total consumul.

Dincolo de economia germană, dimensiunea de business a campionatului european din 2024 este una impresionantă, în contextul în care valoarea totală de piață a loturilor echipelor naționale care s-au calificat pentru această fază a competiției este de 11,87 miliarde de euro, conform Transfermarkt.de. Anglia și Franța au cele mai valoroase loturi de la EURO 2024  – de peste un miliard de euro. România este cel mai slab cotată dintre formațiile calificate, fiind depășită chiar și de Albania – singurele echipe care valorează sub 100 de milioane de euro.

În general valoarea loturilor naționale corelează cu nivelul de competitivitate calculat pe baza unui model statistic al Centrului Internațional pentru Studii Sportive (CIES) din Elveția.

Cel mai valoros jucător din competiție este francezul Kylian Mbappe, evaluat la 180 de milioane de euro, urmat de englezul Jude Bellingham – 150 de milioane de euro. Cel mai bine cotat jucător român de la EURO 2024 este Radu Drăguşin (25 de milioane de euro). Cel mai tânăr jucător este spaniolul Lamine Yamal, care nu am împlinit nici 17 ani, iar cel mai în vârstă este portughezul  Pepe care a trecut de 41 de ani.

Valoarea totală a premiilor de la campionatul european este de 331 de milioane de euro, similar cu bugetul de la EURO 2020. Fiecare dintre cele 24 de echipe va câștiga cel puțin 9,25 milioane de euro pentru participarea la EURO2024. Premiile cresc progresiv pentru fiecare echipă care avansează în competiție, iar o echipă care câștigă fiecare meci poate ajunge să primească 28,25 milioane de euro.

Surse:

Transfermarkt.de

zf.roZiare.ro