Gazprom în cădere liberă

0
51

Producția de gaze naturale a Gazprom Group s-a redus anul trecut cu 13%, ajungând la nivelul minim record de 359 de miliarde de metri cubi, conform raportului anual al companiei, transmite Reuters. Compania rusească Gazprom a raportat joi pierderi nete de aproape 7 miliarde de dolari în 2023, comparativ cu un profit net de 15,2 miliarde de dolari în 2022. De asemenea, veniturile totale realizate de Gazprom anul trecut au scăzut până la 93 miliarde de dolari, o scădere de 26,8% față de 2022.

Exporturile de gaze rusești spre Europa, care odată reprezentau cea mai importantă piață de export a Rusiei, au scăzut semnificativ din cauza consecințelor politice legate de invazia Rusiei în Ucraina. Vârful acestor exporturi a fost atins în 2018-2019, când livrările anuale au urcat până la 175-180 miliarde de metri cubi. Chiar dacă Gazprom nu mai publică date privind exporturile sale de gaze, calculele efectuate de Reuters arată că, în 2023, livrările de gaze ale Gazprom spre Europa au scăzut cu 55,6%, ajungând la 28,3 miliarde de metri cubi.

Un raport realizat de o firmă externă de consultanță pentru Gazprom avertizează că firma rusească s-ar putea să nu recupereze veniturile pierdute din export pentru mai mult de un deceniu, potrivit Financial Times. Conform prognozelor realizate în studiu, până în 2035 exporturile Gazprom către Europa vor avea o medie de 50-75 de miliarde de metri cubi pe an, abia o treime din nivelul de dinainte de război. Deși Gazprom speră că o nouă conductă către China poate contribui la compensarea volumelor pierdute din exporturile europene, capacitatea sa va fi de doar 50 de miliarde de metri cubi pe an, iar prețurile de export solicitate sunt mult mai mici decât în Europa, în timp ce un acord privind construcția sa nu a fost încă semnat.

Raportul, comandat de conducerea companiei și redactat la sfârșitul anului trecut, este printre cele mai sincere recunoașteri de până acum cu privire la modul în care sancțiunile occidentale, impuse ca răspuns la războiul Rusiei, au afectat Gazprom și sectorul energetic mai larg din Rusia. Cota Gazprom din exporturile de energie ale Rusiei va scădea pe măsură ce gazele din conducte, care au fost lovite în mod deosebit de sancțiuni, trec pe un nivel scăzut în fața gazelor naturale lichefiate, mai puțin vulnerabile, potrivit raportului.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei. Contribuția anuală a Gazprom la bugetul Rusiei se estimează la 40 de miliarde de dolari.