Încă o amânare a Brexit, de această dată până pe 31 ianuarie 2020

0
1218

Brexitul a fost amânat până pe 31 ianuarie 2020! Cele 27 de state UE au convenit să accepte solicitarea Marii Britanii. Anunțul a fost făcut de Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, pe Twitter. Uniunea a aprobat o „amânare flexibilă” („flextension”) – adică Regatul Unit va putea părăsi blocul european înainte de acest termen, în cazul în care Parlamentul britanic ratifică acordul retragerii încheiat de Bruxelles cu premierul britanic Boris Johnson.

„Cei 27 au căzut de acord să accepte cererea Regatului Unit pentru o amânare flexibilă a Brexitului până la 31 ianuarie 2020”, este anunțul lui Tusk.

Toate țările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesității unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieșire fără acord și s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

La peste trei ani de la referendumul în care britanicii au votat în proporție de 52% pentru părăsirea Uniunii Europene, deputații britanici au aprobat în principiu, pe 22 octombrie, acordul încheiat de UE cu premierul britanic Boris Johnson, dar a respins calendarul de marș forțat pe care acesta dorea să-l impună legislativului.

Regatul Unit trebuia inițial să părăsească UE pe 29 martie 2019, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi până la 12 aprilie și apoi până la 31 octombrie, ora 23:00 GMT.