Misterioasele aparitii si disparitii din declaratiile de avere…

0
857

Mihai Popa, fostul președinte al raionului Strășeni, actual consilier raional în localitate se evidențiază printr-un nivel de trai boieresc, administrând afaceri de succes și sute de hectare de teren agricol, locuiește într-o casă de milioane și conduce  adevărate bijuterii pe patru roți.

         Mihai Popa a fost președintele raionului Strășeni în perioada 2015-2019. În urma alegerilor locale din octombrie 2019, el a rămas consilier raional pe listele PDM și este fidel democraților, fiind membru al PDM din anul 2009.

Mihai Popa are studii în domeniul medicinei și psihologiei începîndu-și activitatea la Spitalul de Psihiatrie.Timp de  două mandate, a fost consilier local și consilier raional. Actualmente, este președinte al organizației teritoriale PDM.

Paralel cu activitatea politică și funcțiile publice pe care le-a deținut, familia actualului consilier raional din Strășeni a dezvoltat afaceri prospere. Unele dintre ele s-au intersectat cu activitatea acestuia de reprezentant al statului.

În declarația de avere și interese pentru anul 2019, depusă de Popa în martie 2020, consilierul raional indică faptul că împreună cu familia dețin 5 terenuri agricole și 5 terenuri intravilane în valoare de aproximativ 800000 lei, 3 case de locuit și 3 spatii comerciale de producție. La fel acesta deține și 3 canioane. Mihai Popa indică salariul anual de circa 227 de mii de lei în calitate de președinte al raionului, și venitul soției de 55 mii lei. Totodată, deține acțiuni în capitalul social al II Viorica Chiriac, SRL Danicon Trans si Maxidan. În anul 2013 Mihai Popa a luat un credit de 3 milioane de lei, pe care trebuie să îl restituie până în anul 2023.

Cred că e mai bine să începem cu bunurile indicate în cea mai recentă declarație, 2019, nu cu cea din 2017. https://declaratii.ani.md/Documents/cni/previewDocHas/id/466700

În 2018, în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”  sectoarele alese pentru orașul Strășeni ar fi fost alese fără consultarea prealabilă a cetățenilor și selectate în interesul liderilor locali ai PDM – informația fiind confirmată chiar de primarul localității Strășeni Valentina Casian și a consilierilor locali.

Astfel, conform programului dat, în orașul Strășeni urmau să fie reparate două porțiuni a străzii Ștefan cel Mare, fiecare cu o lungime de jumătate de km, în valoare de 766,000 lei și 1,68 milioane lei. Specialiștii din cadrul Consiliului Raional Strășeni au selectat segmentele de drum fără consultări cu primăria municipiului. „Porțiunile de drum au fost selectate în dependență de starea lor de către specialiștii direcției construcții a Consiliului Raional și specialiștii de la SA Drumuri Strășeni”, a declarat ex-președintele raionului Strășeni, însă precizând totuși că nu exista vreun document olograf care confirma acestea.

         Mihai Popa are o relație de afinitate  cu șeful de la SA Drumuri-Strășeni. Vladimir Croitoru.  Potrivit datelor Agenției Achiziției Publice, lucrările de reparație a drumurilor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”  au fost executate de SA Drumuri Straseni, în valoare totală a contractului de 32,55 milioane lei.

Chiar dacă primarul municipiului Strășeni Valentina Casian a afirmat ca decizia de a reabilita aceste porțiuni de drum a fost luata fără a fi consultat Consiliul Municipal, autoritățile raionale au insistat asupra reabilitării acestor porțiuni care, din coincidenta, duc direct spre doua terenuri alăturate ce aparțin chiar familiei lui Mihai Popa.

Unul dintre terenuri de 0,28 ha, este înregistrat pe numele întreprinderii individuale Viorica Chiriac, fondata de Viorica Popa, soția lui Mihai Popa. Cel de-al doilea, de 0,30 ha, figurează la cadastru ca proprietate a companiei „Danicon Trans” fondata de Mihai Popa în 2011. În declarația de avere și interese din 2017 terenul a fost trecut ca teren agricol. Aici Mihai Popa păstrează materialele de construcții folosite în afaceri.

În 2017, tot din bani publici au fost reparate porțiuni de strada pe care sunt amplasate casa luxoasa și piața agroalimentară care, la fel, aparțin familiei Popa. Imobilul cu 2 niveluri, finisat are însă conform datelor de la cadastru doar 66 metri pătrați, fiind construit cu 70 de ani în urmă. Casa a intrat în proprietatea familiei Popa în 2007, în urma unui contract de întreținere pe viată a vechiului proprietar. De fapt,în locul casei vechi a fost construită alta, mult mai mare și mai luxoasă, însă care încă nu este înregistrată la cadastru. În declarația de avere casa apare cu vechile dimensiuni și caracteristici.

 Conform  unei anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova ex -președintele raionului și finul acestuia de cununie, directorul SA Drumuri, ar avea afaceri comune, iar o parte din bugetul public alocat către SA Drumuri Strășeni, ajunge în conturile firmei Danicon Trans SRL, în baza contractelor de prestări servicii.

Chiar dacă Mihai Popa a menționat  că „de firmă se ocupă o persoană străină”,  în realitate aceasta este administrata de Ion Popa, fiul acestuia.

În ultimii, Mihai Popa dar și finul acestuia au făcut mai multe donații pentru PDM, direct, sau prin intermediul unor companii. Potrivit informației publicate de CEC șeful SA drumuri a donat în conturile PDM în 2016   suma de 45.000 lei, ceea ce constituie jumătate din venitul lui în anul respectiv.

 Când Mihai Popa conducea Consiliul raional Strășeni, auditorii Curții de Conturi (CC) au depistat mai multe nereguli în administrare. Potrivit raportului CC publicat în luna aprilie 2019, „datorită unor neregularități admise, ce nu au fost luate în considerație de Aparatul președintelui, valoarea mijloacelor de transmisie a fost denaturată în total cu 1,6 mil. lei, inclusiv prin majorare cu suma de 772,1 mii lei: valoarea a 2 pompe achitate și neinstalate la obiectul de alimentare cu apă Micăuți-Strășeni etc.”, se spune în raportul CCRM.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, Mihai Popa indică salariul anual de circa 171 de mii de lei în calitate de președinte de raion. Acesta declară două case de locuit, situate în orașul Strășeni, două spații comerciale, terenuri agricole și terenuri intravilane. În declarație mai indică trei camioane.

În anul 2013 el a luat un credit de 3 milioane de lei, pe care trebuie să îl restituie până în anul 2023.

Mihai Popa figurează ca fondator la 3 firme. „Maxidan” SRL, una dintre întreprinderile în care deține o cotă de 50%, fiind specializată în domeniul comerțului și prestării serviciilor. Altă firmă indicată în declarația de avere a acestuia este  „Danicon Trans” SRL, unde Mihai Popa este singurul fondator. Firma are domenii de activitate comercializarea materialelor de contrucție și producerea articolelor de fierărie.

O altă afacere declarată de Mihai Popa este ÎI ”Viorica Chiriac”, administrată de Viorica Popa, al cărui domeniu de activitate este comerțul cu amănuntul în standuri și piețe.

Comparând declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2018 cu cele precedente, observăm că unele bunuri au dispărut miraculos din documentul prezentat de  Mihai Popa, și nu sunt atestate nicăieri. De exemplu, autoturismul Volkswagen Passat de 200.000 de lei cumpărat în 2010 nu apare în declarația din 2017, și nici nu se menționează despre vreun venit obținut în urma vânzării unui bun.

https://declaratii.ani.md/Documents/cni5/previewDocHas/id/195530 

Funcționarul nu a fost dispus să dea careva explicații referitor la acest subiect.

Deși atât Guvernul cât și autoritățile raionale au promis ca porțiunile de drum vor fi selectate cu acordul locuitorilor și a consiliului local, în Municipiul Strășeni au fost băgate în seamă doar interesele șefilor locali care reprezentau partidul de guvernare. Cea mai elocventă este porțiunea de drum care trece exact pe lângă terenul  demnitarului unde acesta își păstrează materialele de construcții folosite în afaceri, utilajele de lucru și camioanele personale. (poza, în spatele persoanelor).  

https://www.mold-street.com/bma_userfiles/file/teren%200%2028.pdf

https://www.mold-street.com/bma_userfiles/file/teren%200%2030.pdf

https://declaratii.ani.md/Documents/cni/previewDocHas/id/336240

https://www.mold-street.com/bma_userfiles/file/declaratia%20de%20avere%20Mihail%20Popa.pdf

Victor Ursu