NeamPornit: Agențiile de turism se reorientează spre destinațiile locale

0
1029

În noua realitate configurată de pandemia de COVID-19, turismul local ocupă o nișă tot mai mare, iar agenții economici din domeniului turismului din Republica Moldova trebuie să-și ajusteze pachetele turistice conform cererii locale. Readaptarea ofertelor, cu includerea noilor măsuri de siguranță, care permit realizarea călătoriilor au fost principalele subiecte abordate în cadrul webinarului „Pastila după COVID-19 – Răspunsuri la provocările turismului intern”, organizat la inițiativa Agenției de Investiții. 

Evenimentul s-a produs în cadrul campaniei naționale #NeamPornit, care continuă cu haștag-ul #Protejați. Aceasta promovează și susține relansarea graduală a turismului autohton prin respectarea măsurilor de protecție necesare pentru prevenirea răspândirii virusului.

Potrivit Rodicăi Verbeniuc, director general al Agenției de Investiții, situația epidemiologică este  incertă și nu oferă o stabilitatea, de aceea toți trec acum printr-un exercițiu de regândire a strategiilor . 

”Odată ce  turismul din țara noastră a fost axat cu precădere  pe cel emițător și  receptor, am reconsiderat criza pandemică drept oportunitate pentru a veni cu un sprijin sistemic pentru relansarea turismului intern.   Astfel, în cadrul campaniei naționale #NeamPornit, am elaborat instrumente în susținerea  agențiilor de turism și prestatorilor de servicii turistice, pentru a-și reactualiza produsele, a le ajusta preferințelor și posibilităților cetățenilor noștri, generând un consum intern sporit.”, spune directoarea Agenției de Investiții.

Compania  „Magenta Consulting”, specializată în oferirea consultanței în marketing, a prezentat rezultatele sondajului național, realizat pe parcursul campaniei #NeamPornit. Studiul a pus accent pe așteptările cetățenilor, cererea reală și oportunitățile din turismul intern și a arătat că 71% din moldoveni sunt interesați să viziteze destinațiile turistice autohtone, iar doi din trei respondenți preferă odihna activă. La studiu au participat 2109 respondenți, cu vârstele cuprinse între 25 și 55 de ani.

Dumitru Slonovschi, director „Magenta Consulting” califică studiul drept unul complet care are concluzii interesante pentru agențiile de turism.

”De exemplu, 56% din respondenți au copii, respectiv sunt interesați de călătorii cu activități pentru cei mici, iar o bună parte nu au automobil și agențiile de turism le pot acorda transport. De asemenea, e important de luat în calcul că mulți nu știu unde pot merge și consideră că nu au ce vizita în Republica Moldova, de aceea trebuie de pus mai mult accent pe informare și promovare.”, spune el. 

Concluziile sondajului ar putea fi un reper pentru agențiile de turism, care încep să includă în ofertele lor locațiile neexplorate, destinații autentice și experiențe turistice inedite de genul celor  oenogastronomice, gastronomice, vitivinicole, rurale, agroturistice, de aventură, nostalgice.

Potrivit Alexandrinei Banari de la agenția de turism Visit Moldova, aceasta are în ofertă o multitudine de activități.  Este vorba despre kayaking-ul pe râul Nistru, plimbările cu bicicleta, drumețiile în Codri și campingul în zone cu defileuri, stânci, cum ar fi cele din nordul țării. Toate aceste activități sunt completate cu excursii la vinării, muzee sau pensiuni pentru ca turiștii locali să aibă parte de un program complex, interesant și memorabil.

”Azbuca Travel” este singura agenție din Republica Moldova, care chiar de la începutul pandemiei s-a orientat pe călătoriile virtuale, sonorizate cu istorii și legende specifice locațiilor prezentate.

Fiodor Evstigneev, directorul Azbuca Travel crede că oamenii sunt gata să achite pentru o experiență unică, care să includă activități diverse și degustări, dar și o persoană, care nu doar să îi însoțească, dar să le dezvăluie o nouă Moldovă, să ofere sens și context locațiilor pe care le vizitează.”

Nu trebuie de uitat, însă că operatorii din turism trebuie să organizeze călătorii în siguranță cu respectarea tuturor normelor de protecție și igienizare, pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Mihaela Sîrbu de la vinăria Asconi relatează că în locația lor sunt dezinfectate toate spațiile, este monitorizată starea de sănătate a  angajaților, măsurată temperatura vizitatorilor, igienizate cauciucurile mașinilor care intră pe teritoriu, asigurate dozatoare cu dezinfectante la fiecare terasă și respectate toate normele necesare pentru siguranța angajaților și vizitatorilor.

Campania națională #NeamPornit a fost inițiată la sfârșitul lunii aprilie de către Agenția de Investiții, partener de dezvoltare al sectorului turismului și care promovează Moldova drept o destinație turistică cu experiențe autentice și neexplorate.

Inițiativa are drept scop stimularea creării de oferte turistice locale și creșterea consumului produsului intern, în contextul în care, sectorul ospitalității a fost dur lovit de efectele pandemiei de COVID-19. Startul campaniei a fost dat pe rețelele de socializare, pentru a stimula crearea noilor oferte turistice locale și a crește consumul de produs intern, în contextul în care sectorul ospitalității a fost lovit dur de efectele pandemiei. Pentru informații urmăriți pagina de Facebook #NeamPornit și pagina web neampornit.map.md.

Agenția de Investiții este administrator al brandului turistic de țară „Pomul Vieții” și promotor al experiențelor turistice autentice, în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova și cu sprijinul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK Aid.