Noi realități pentru transportatori. Ministerul Economiei recomandă utilizarea portului Giurgilești

0
1140

Deși nu întâmpină încă dificultăți serioase în activitate, Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) a semnalat un caz de blocare TIR-urilor moldovenești la punctele de trecere a frontierei cu Turcia.

În cadrul unei videoconferințe, organizate de Ministerul Economiei  cu participarea asociațiilor de transportatori auto, responsabililor de la Ministerului Afacerilor Externe și reprezentanților mediului de afaceri,  directorul executiv al Asociației Patronale a Industriei Ușoare din Republica Moldova (APIUS), Corina Cojocaru, a relatat despre un caz de blocaj la frontiera cu Turcia a tirurilor moldovenești, care transportă textile pentru fabricarea echipamentelor de protecție.

În context, Responsabilii de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au informat despre acțiunile întreprinse pentru deblocarea intrării autocamioanelor moldovenești în Slovenia, Ungaria și Turcia. MAEIE a promis că va lua la control cazul sesizat pe problema transportării mărfurilor textile în comunicare permanentă cu APIUS.  

La rândul său, Ministrul Economiei Sergiu Railean a dat asigurări că instituțiile responsabile vor interveni de urgență pentru soluționarea oricăror probleme ce pot apărea în blocajul transporturilor terestre pentru a permite operatorilor să-și desfășoare activitatea, așa încât să fie asigurată aprovizionarea cu produse alimentare, medicale, și alte mărfuri de primă necesitate.

”Sectorul logistic și al transporturilor de mărfuri este foarte important pentru economia țării, deoarece de el depinde activitatea tuturor industriilor. Pentru a nu admite blocarea camioanelor cu mărfuri sau cu materie primă necesară în activitatea de producere, încurajez antreprenorii să analizeze opțiunea transportării mărfurilor prin Portul Internațional Giurgiulești. Pentru desfășurarea neîntreruptă a activității Portului a fost autorizată prestarea serviciilor de remorcaj şi pilotaj la manevrele de sosire şi plecare a navelor din port de către angajații unei companii specializate din România”, a menționat Railean.