Predilecția moldovenilor pentru odihna în Egipt a sporit încasările agențiilor de turism cu 20,7%

1
919

Deși numărul moldovenilor ce au plecat prin intermediul agențiilor de turism la odihnă peste hotare s-a redus cu patru mii, încasările din turismul emițător au crescut 20,7%. Peste 72% din cei plecați la odihnă peste hotare au ales Egiptul.

În pofida restricțiilor de circulație impuse din cauza pandemiei la începutul anului în curs, în primul trimestru al anului curent veniturile companiilor turistice au crescut considerabil și se apropie de valorile înregistrate în anii 2018 și 2019.

Potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică, în primele trei luni ale anului încasările totale ale agențiilor de turism și operatorilor turistici s-au cifrat la 184,4 milioane lei față de 164,4 milioane obținute în aceeași perioadă a anului trecut, înregistrând o creștere de 12,2%.

Sporirea veniturilor s-a datorat în totalitate majorării încasărilor din turismul emițător cu 20,7%, de la 139 milioane la 168 milioane lei. Este de remarcat faptul că 72,3% din moldovenii care au mers la odihnă peste hotare în  primele trei luni ale anului au ales drept destinație Egiptul. În Ucraina au ajuns puțin peste 11% din turiștii moldoveni.

Creșterea este și mai remarcabilă dacă luăm în calcul că prin intermediul agențiilor de turism și operatorilor au plecat în străinătate doar 14,9 mii de persoane, cu patru mii sau 20,4% mai puțini față de ianuarie-martie 2020. Altfel spus, deși la odihnă au plecat mult mai puțin moldoveni, aceștia au achitat pentru sejururi sume mult mai însemnate de bani. Astfel, dacă un sejur peste hotare în ianuarie-martie anul trecut  a costat în medie 7,4 mii lei, în primele trei luni ale anului în curs un turist moldovean în medie a scos din buzunar pentru un sejur  11,3 mii lei.

Pe de altă parte, în aceeași perioadă numărul de turiști și excursioniști participanți la turismul intern s-a  cifrat la 13,8 mii de vizitatori, fiind în creștere cu 76,9% față de ianuarie-martie 2020 (3190). Cu toate acestea încasările din turismul intern au scăzut cu 28,4%. Astfel, dacă anul trecut o persoană ce a mers să vadă vestigiile turistice locale a scos din buzunar 6680 lei, în primul trimestru al anului curent suma medie încasată de agențiile turistice de la o persoană pentru sejurul în interiorul țării a fost de doar 908 lei.

Cea mai mare prăbușire a fost înregistrată în cazul turismului receptor. În ianuarie-martie Republica Moldova a fost vizitată de doar 306 turiști sau excursioniști. Și doar 40 dintre aceștia au venit în scopuri de odihnă și agrement. Corespunzător,  încasările din turismul receptor s-au redus cu 85,9%.

1 COMENTARIU

  1. […] Cu toate că din cauza restricțiilor impuse din cauza Covid-19, numărul moldovenilor ce au plecat prin intermediul agențiilor de turism la odihnă peste hotare s-a redus cu patru mii, încasările din turismul emițător au crescut 20,7%. Peste 72% din cei plecați la odihnă peste hotare au ales Egiptul, scrie Economica.md. […]

Comments are closed.