Președintele Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE

    0
    442

    Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi cererea de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. Documentul a fost contrasemnat de speakerul Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița, comunică MOLDPRES.

    “Maturitatea unui popor se vede cel mai bine în vremuri grele. Ea se citește în calmul oamenilor, atunci când un pericol real bate la ușă. Am demonstrat că suntem un popor matur și am arătat că vrem să trăim după reguli europene atunci când am apărat democrația la alegeri. Acum suntem maturi și oferim ajutor vecinilor, ne păstrăm neutralitatea, dar rămânem calmi și generoși. Maturizarea ne-a luat 30 de ani, acum cu lecțiile învățate suntem gata să ne asuma responsabilitatea viitorului. Vrem să trăim ca parte a lumii libere”, a opinat Maia Sandu.

    Ea a anunțat că cererea semnată astăzi este adresată conducerii Franței, care deține pentru moment președinția UE. „Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar și suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național și fundamental. Vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper al poporului nostru. Împărtășind aspirațiile noastre europene, Uniunea Europeană va arăta lumii întregi cât de mare e puterea democrației și libertății. Știm exact ce avem de făcut. Împreună vom fi mai puternici”, a declarat Maia Sandu.

    O cerere similară de aderare a fost înaintată astăzi şi din partea Georgiei. Cele două ţări se vor alătura Ucrainei în eforturile de aderare, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi UE să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul invaziei ruse din ţara sa.

    În prezent, țări care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.

    Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei ţări beneficii concrete, de exemplu datorită faptului că aceasta devine mai atractivă pentru investiții, fluxurile comerciale sunt mai ușoare şi stabilitatea este mai mare.

    Sursa: MOLDPRES