Principalele produse petroliere vor intra mai ușor pe piața Republicii Moldova

0
947

Benzina și motorina vor fi importate în țara noastră printr-un proces simplificat, în urma deciziei aprobate pe 14 decembrie curent de Guvern, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. În cazul importului direct de la producătorii din statele membre ale UE, vor fi recunoscute documentele prin care se confirmă calitatea produselor petroliere, fără necesitatea efectuării obligatorii a prelevării probelor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova. 

În cazul în care produsele petroliere esențiale sunt originare din țări terțe, este obligatorie obținerea unui raport de inspecție de la instituții de profil, recunoscute de către autoritatea abilitată din Republica Moldova.

Controlul de stat asupra respectării specificațiilor tehnice pentru combustibilii principali plasați pe piață se va efectua de către Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare şi Protecția Consumatorilor.

Piața produselor petroliere din Republica Moldova este asigurată din importul de la principalii furnizori din regiune. Anul trecut, România a deținut o cotă de 99,35% din totalul benzinei importate. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere ce dețin rafinării proprii în statul vecin, dar și datorită distanței mici, care permite importul pe cale rutieră și feroviară la costuri accesibile.