R. Moldova, locație IT în plină expansiune

0
2135

Liderul mondial de market intelligence International Data Corporation (IDC) declară Moldova o locație de IT în plină expansiune și atractivă pentru piața internațională.

 În cadrul Agenției pentru Investiții din 23 aprilie IDC a lansat studiul cu titlul „Jucătorii IT din Republica Moldova – pregătiți pentru prezența la nivel mondial”, elaborat cu sprijinul financiar al Proiectului de Competitivitate finanțat de USAID, Guvernului Suediei și UK aid.

IDC (International Data Corporation) a publicat în martie 2019 „Moldova IT Market 2019 – 2024”, continuând seria rapoartelor despre piața IT din Republica Moldova apărute în 2011 și 2015. Acest document prezintă situația actuală a pieței din Republica Moldova și oportunitățile de extindere în această țară pentru companii ce folosesc sau deservesc piața de tehnologie globală.

Lucrarea este destinată investitorilor, companiilor deja prezente pe piața Moldovei, dar și celor care doresc activeze în cadrul unui ecosistem IT inovator. Acest raport evidențiază beneficiile sectorului IT din Moldova mai mult decât atât descrie întreg ecosistemul pentru această industrie, precum instituțiile care formează specialiști IT, asociațiile din domeniu și organizațiile care susțin și promovează companiile din domeniul IT.

Aceste eforturi au capacitatea de a transforma Moldova într-un hub global pentru anumite tehnologii, deoarece moldovenii sunt obișnuiți să colaboreze cu întreprinderi din toate colțurile lumii.

„Sectorul IT este unul strategic pentru țara noastră, iar industria IT din Republica Moldova este foarte competitivă și generează o valoare adăugată mare. În 2018 piața serviciilor IT a ajuns la 154,4 milioane de dolari și urmează o creștere estimată de 262,26 milioane USD până în 2024”, a menționat  ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la evenimentul de prezentare a studiului „Jucătorii IT din Republica Moldova – pregătiți pentru prezența la nivel mondial”.

 Conform analizei IDC, piața de servicii IT din Republica Moldova este estimată să atingă anul acesta o valoare totală de 154.5 milioane de dolari, cu 78.3% exporturi de servicii IT. Rata anuală compusă de creștere (CAGR) a serviciilor IT este prognozată la 7.86% pentru intervalul 2019 – 2024, subliniind potențialul de dezvoltare semnificativ pe care îl are Republica Moldova. Această direcție pozitivă vine pe fondul decelerării creșterii unor segmente de piață (consultanță IT, servicii de mentenanță) ca urmare a maturizării acestora, fiind compensate de climatul organizațional potrivit dezvoltării de produse noi și de facilitățile economice recent implementate ce au în vedere sprijinirea acestui sector strategic pentru Republica Moldova.

„Pe măsură ce piața IT din Republica Moldova devine din ce în ce mai stabilă, se decantează caracteristicile competitive ale acesteia în raport cu cele din regiune sau chiar la nivel internațional. Experiența de lucru în culturi de pe toate continentele, preocuparea pentru calitatea serviciilor și accentul pus pe mediul de lucru al angajatului fac parte din avantajele strategice de care pot beneficia companiile ce aleg să înceapă sau să extindă colaborarea lor în Republica Moldova” declară Răzvan Savu, Senior Research Analyst, IDC România.

“USAID a fost primul donator care a recunoscut potențialul industriei IT din Moldova și am început să oferim asistență sectorului în 2005. De atunci, exporturile de IT ale Moldovei au crescut de 40 de ori, ajungând la 164 milioane USD în 2018. Creșterea recentă a industriei este, de asemenea, substanțială, iar exporturile în 2018 reprezintă o creștere de 40% față de 2017. Suntem mândri că am colaborat cu International Data Corporation pentru a realiza studiul lansat astăzi. IDC este primul furnizor mondial de servicii de informații și consultanță în domeniul pieței. Cu peste 1.100 de analiști în întreaga lume, IDC oferă expertiză globală, regională și locală în domeniul tehnologiei, oportunităților și tendințelor din industrie în peste 110 țări”, a declarat Daniel Thomson, Șeful Departamentului Creștere Economică USAID Moldova.

 Companiile IT din Republica Moldova contribuie la elaborarea unei game largi de produse pentru piața internă, americană sau vest-europeană, cum ar fi fintech, automobile și telecomunicații, angajarea unei platforme tehnologice – big data, norul și Internetul lucrurilor (IoT). Înțelegând acest potențial, Guvernul se concentrează pe accelerarea creșterii industriei, prin adaptarea legislației fiscale sub forma Parcului virtual IT și simplificarea procesului de obținere a vizelor pentru străinii care vin în Moldova să lucreze în domeniul TIC.

„În continuarea susținerii eforturilor de poziționare și promovare a Moldovai drept destinație de IT în plină expansiune, va fi lansată o campanie de promovare intensivă pe piața internațională, inclusiv distribuirea Raportului IDC către cei mai importanți 100 de jucători din industria IT din România”, a declarant Thomas Alveteg, Prim Secretarul Ambasadei Suediei la Chișinău. Studiul a fost elaborat pentru beneficiul Guvernului Republicii Moldova, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK aid și face parte din angajamentul de susținere a sectorului IT din Republica Moldova.

În cadrul conferinței de presă, IDC a prezentat informații despre contextul pieței de IT din Republica Moldova, previziuni cantitative pentru perioada 2019 – 2024 precum și o serie de constatări cu privire la activitățile companiilor de IT din țară, grupate în categoriile Cultură de muncă, Tipuri de proiecte, Competențe și Mediu de afaceri, concluzionate într-o analiză de tip SWOT.