Republica Moldova ar putea stoca rezerve de gaz în România

  0
  540

  Guvernul a aprobat un proiect ce reglementează stocarea de gaze naturale pentru iarnă, în rezervoare, în țările vecine. În cadrul unei conferințe, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a menționat că acest depozit ar putea fi dislocat pe teritoriul României, comunică MOLDPRES.

  Potrivit deciziei Executivului, Republica Moldova va începe, în premieră, să stocheze, la vară, gaze naturale pentru iarna viitoare. “Tinând cont de situația din Ucraina, unica soluție pentru stocare este România. Încă din toamnă avem o înțelegere cu partea română privind suportul în domeniul energetic”, a spus Spînu.

  El a adăugat că stocurile pot fi făcute în depozitele existente deja pe teritoriul țării vecine, însă cantitățile ce vor fi stocate depinde de prețul de achiziție.

  Proiectul aprobat de Guvern obligă furnizorii să asigure stocarea gazelor naturale într-o țară vecină, într-o cantitate suficientă pentru acoperirea consumului de gaz pe parcursul a două luni de iarnă. Pentru a preveni manipulările pe piața gazelor naturale, ANRE urmează să fie învestită prin lege cu atribuții suplimentare în ceea ce privește realizarea investigațiilor și efectuarea controalelor pe piața gazelor naturale, precum și în ceea ce privește sancționarea participanților de rea-credință de pe piața gazelor naturale.