Antreprenorii din Cahul și Ungheni mai au patru zile pentru a solicita finanțare de la Programul EU4Moldova: regiuni-cheie

0
1480

Apelul de granturi pentru companiile, startup-urile și antreprenoriatul social, în valoare de până la 770.000 mii de EURO, oferite de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat din regiunile  Cahul și Ungheni, se încheie peste patru zile.

 Potrivit programului de granturi, destinat întreprinderilor existente, startup-urilor și inițiativelor de antreprenoriat social, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF, 28 de companii din ambele regiuni vor beneficia în acest an de granturi în valoare de 15.000 –  30.000 de Euro fiecare.

Asistența financiară va putea fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții. Programul va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială din regiunile cheie. Dosarele de participare la proiect pot fi depuse până luni, 30 noiembrie, la ora 17.00. 

 Antreprenorii din Ungheni și Cahul pot depune dosarul la următoarele categorii:

 1.  Sprijin pentru extinderea și dezvoltarea afacerilor existente (granturi a câte 30.000 EURO fiecare pentru 16 beneficiari)

Cerințe minime:

 • Entitate economică, înregistrată în Republica Moldova;
 • Companie cu mai mult de 3 ani de activitate, situată în raioanele Cahul sau Ungheni (zonă urbană sau rurală);
 • Contribuție monetară obligatorie de cel puțin 10% din valoarea grantului.
 1.  Sprijin pentru startup-urile existente sau nou create (granturi a câte 15.000 sau 25.000 EURO pentru 10 beneficiari)

Cerințe minime:

 • Entitate economică, înregistrată în Republica Moldova;
 • Companie cu mai puțin de 3 ani de activitate, situată în raioanele Cahul sau Ungheni (zonă urbană sau rurală) sau antreprenor/antreprenoare dispus/ă să lanseze o nouă afacere în comunitățile rurale  din raioanele Cahul sau Ungheni;
 • Contribuție monetară obligatorie de cel puțin 5% (pentru granturi de până la 15.000 EURO) sau de 10% (pentru granturi de până la 25.000 EURO).
 1. Sprijin pentru inițiative de antreprenoriat social (granturi a câte 20.000 EURO fiecare pentru două proiecte de antreprenoriat social)

Cerințe minime:

 • Grup de persoane înregistrate ca entitate juridică până la acordarea suportului financiar care vor activa în raioanele Cahul sau Ungheni sau companii existente,  antreprenori situați în raioanele Cahul sau Ungheni care își propun să dezvolte, finanțeze și implementeze inițiative răspuns la problemele sociale, culturale sau de mediu fără a genera profit sau pentru a reinvesti profitul în scopuri sociale;
 • Contribuție monetară obligatorie de cel puțin 5% din valoarea grantului.

Este primul apel de granturi pentru antreprenorii din regiunile Cahul și Ungheni organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Următorul apel destinat sectorului privat din regiunile-cheie va fi lansat în 2021. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni ce vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul Programului este de aproximativ 1,7 milioane de EURO.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane de EURO, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).