Arena Chișinău trece în gestiunea Ministerului Economiei

0
1356

Guvernul a aprobat trecerea proiectului de construcție a „Arenei Naționale” din gestiunea Ministerului Educației Culturii și Cercetării, în gestiunea Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, propunerea este argumentată prin faptul că „ține de competența Ministerului Economiei și Infrastructurii domeniul de atragere a investițiilor, crearea climatului investițional atractiv și dezvoltarea economiei naționale.

”Având în vedere că contractul de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național reprezintă un obiectiv important pentru țară, iar realizarea acestuia se efectuează de către o companie străină, precum şi faptul ca în gestiunea partenerului privat au fost transmise bunurile statului, considerăm judicios transmiterea atribuţiilor partenerului public către Ministerul Economiei şi Infrastructurii, ceea ce va contribui la eficientizarea procesului de monitorizare a executării lucrărilor de construcţie și valorificarea terenului transmis în capitalul social al SRL „Arena” în modul în care statul va obţine venituri din exploatarea acestui complex”, se spune într-un comunicat al MEI.

Reamintim că, subiectul privind construcția unei arene multifuncționale, numită inițial „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, cu opt luni înainte de alegerile parlamentare. Proiectul a fost anunțat de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, pe atunci. Ulterior, pentru edificarea acestei arene statul a alocat 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor. În regim de urgență s-a decis ca un teren cu o suprafață de 69,2 ha să fie exclus din categoria de terenuri cu destinație agricolă și trecut din proprietatea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație (ex-Colegiul Național de Viticultură și Vinificație) în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind, în același timp, inclus în categoria de terenuri destinate construcțiilor.