Compania Le Bridge, ce aparține omului de afaceri Franck Arif, este dispusă să rezilieze fără pretenții contractul de privatizare a combinatului de tutun din Chișinău, Tutun CTC iar autoritățile sunt gata să ducă acest proces până la capăt.
Într-un interviu pentru www. Economica.md, Igor Munteanu, Președinte al Comisiei Economie Buget și Finanțe a Parlamentului a amintit că Frank Arif, proprietarul Le Bridge a expediat la finele lunii iulie o scrisoare pe numele Primului Ministru și al Parlamentului, în care susține că, în ultima perioadă de timp, s-au schimbat circumstanțele business-ului cu țigări și, respectiv, dânsul este pregătit să participe la rezilierea contractului fără a avea pretenții față de autorități.
”În acest fel am rămas cu următorul aranjament: împreună cu Ministerul Economiei vom deschide discuția cu această companie Le Bridge, care a privatizat CTC Tutun pentru ca să vedem ce regim de administrare va exista până statul va intra în deplinătatea drepturilor sale de proprietar al acestui CTC Tutun. Nu este atât de simplu pe cât pare dar vom merge în această direcție încât interesul public să nu fie păgubit și, în același timp, exit-ul companiei să fie asigurat prin mijloace legale.”, a menționat Munteanu.
Munteanu este ferm de a duce acest proces până la capăt și de a readuce Tutun CTC în proprietatea statului.
Considerăm că această privatizare a avut mai multe defecte, inclusiv în acel contract de privatizare, au existat diverse suspiciuni dar nu vreau să le scoatem acum în atenția publicului.
De menționat că au trecut doar câteva luni de la privatizarea Tutun-CTC, altădată cel mai mare producător de ţigări din Moldova.
La începutul acestui an, Agenția Proprietății Publice a vândut cota statului de circa 91% de la societatea Tutun-CTC la un preț de 167,7 milioane lei, adică mai mic de 10 milioane dolari.
Compania Le Bridge Corporation Limited, deținută de omul de afaceri Franck Arif deține o rețea de magazine duty-free, o fabrică de înghețată și este unul dintre cei mai importanți distribuitori din Republica Moldova.
Pe de altă parte, nu se știe cât de tentantă ar putea fi Tutun CTC pentru alți investitori din industria tutunului dat fiind faptul că, la nivel mondial, businessul cu tutun este de mai mult timp pe o pantp descendentă iar în Republica Moldova situația este și mai perecară dat fiind faptul că a dispărut practic ramura cultivării tutunului în sectorul agricol local iar producția de țigări autohtone nu poate face față competiției cu brandurile internaționale de țigări.