Parlamentul ridică facilitățile pentru activitățile în regim duty-free la intrarea în țară

0
4828

Parlamentul a examinat și adoptat în a doua lectură cu votul a 55 de deputați Proiectul legii pentru modificarea Codului fiscal și a Codul vamal, care anulează o serie de facilități pentru unele activități în regim duty-free.

Proiectul de Lege, prezentat de către Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu,  prevede modificarea Codului fiscal și Codului vamal astfel încât să fie anulate facilitățile fiscale pentru magazinele, barurile și restaurantele ce activează în regim duty-free amplasate la intrarea în țară la punctele internaționale de trecere a frontierei de stat, precum și cele aflate pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova.

Totodată, prin acest proiect se propune anularea scutirii de TVA fără drept de deducere și acciză la importul produselor petroliere și comercializarea ulterioară a acestora în zona de control vamal, destinate aprovizionării la ieșirea din țară, în limitele capacității rezervorului mijlocului de transport.

Inițiativa legislativă prevede menținerea facilităților fiscale la plasarea și comercializarea mărfurilor în magazinul, barul și restaurantul duty-free amplasat în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova, care se efectuează fără perceperea drepturilor de import.

Amintim că anterior, autorii proiectului au argumentat necesitatea acestuia prin asigurarea unei echități fiscale între contribuabili și uniformizarea regimurilor de impozitare. Totodată, se menționează necesitatea tratării echitabile prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor care sunt comercializate atât pe teritoriul țării, cât și în zonele vamale amplasate la intrarea în țară. Deputații menționează că, aceleași mărfuri, comercializate în regimuri diferite creează o concurență neloială prin scutirea de TVA și accize, aplicate în cazul mărfurilor comercializate în regim duty-free.

Autorii mai arată că prin acest proiect vor fi diminuate pierderile bugetare din impozitele și taxele care nu sunt încasate, din cauza scutirilor acordate pentru mărfurile comercializate în zonele de control vamal la intrarea în Republica Moldova.