Potrivit proiectului de lege, adoptat în legislativ în prima lectură de majoritatea informală socialist-democrată, pensionarii vor primi în valoare anuală pensii mai mici decât în cazul că acestea ar fi fost indexate o singură dată în funcție de inflația din ultimii trei ani.
Joi, 27 februarie a fost readusă în atenția opiniei publice chestiunea indexării pensiilor, un subiect îndrăgit de președintele Dodon pe când nu avea nicio influență asupra stării lucrurilor în stat.
Acum un an, pe când toate treburile în stat erau diriguite de Guvernul Filip și patronul acestuia – Plahotniuc, Igor Dodon spunea că pensionarii merită indexări de 4-5 ori mai mari față de ce promiteau la acel moment democrații lui Plahotniuc. Acum că are în mâini și Parlamentuldar și Guvernul, promisiunile s-au temperat iar proiectul de lege chiar îi defavorizează pe pensionari.
De două ori pe an cu 20%
Încă în martie 2017 partidul socialiștilor, cu referire la preconizata de către guvernul Filip de atunci indexare a pensiilor cu 6%, cerea o indexare de două ori pe an cu câte 20%.
„Astăzi, minimul de existență pe țară este de 1813 lei, iar pensia medie este 1278 de lei. Din 690 de mii de pensionari din republică, circa 640 de mii trăiesc cu pensie medie sau mai puțin decât este minimul de existență pe țară. Are loc un genocid social asupra acestor oameni de vârsta a treia”, declara la acel moment deputatul socialist Victor Sorocean.
„Indexarea pensiilor cu puțin peste 6% doar odată pe an este foarte puțin și este o bătaie de joc. De aceea noi propunem ca pensiile să fie indexate la 1 aprilie și la 1 octombrie, cu cel puțin 20%”, preciza deputatul PSRM, menționând că proiectul este aprobat și de președintele Dodon.
Cum era corect acum un an
Aceeași abordare o avea președontele Dodon și peste doi ani. În aprilie-mai, 2019 acesta critica oferirea de îndemnizații unice de Paști în mărime de 600 de lei pensionarilor, de către guvernul Filip menționând că decât o îndemnizație unică, ar fi mai bine să fie indexate pensiile cu 15-20%.
Într-o apariție TV din aprilie, 2019 acesta propunea indexarea de două ori pe an, pe 1 aprilie și 1 octombrie,cu cel puțin 10% de fiecare dată. ”Așa ar fi corect” spunea atunci președintele.
A fost stabilită și o delimitare potrivit căreia doar cei cu pensii mai mici de 5-6 mii de lei să beneficieze de indexarea de 20%, pensiile mai mari urmând a fi indexate cu o valoare mai mică.
Proiectul pentru echitate și nu prea
După ce PDM a fost debarcat de la putere iar socialiștii lui Dodon au intrat la guvernare în coaliție cu blocul ACUM, în august, Dodon înaintează un proiect de lege, elaborat de premierul Ion Chicu și ministrul finanțelor Viorica Dumbrăveanu, pe atunci consilieri prezidențiali.
Proiectul nu prevedea însă o indexare cu o valoare fixă de 10 sau 20%, mărimea acesteia urmând a fi calculată deja în funcție de inflația medie din ultimii trei ani în cazul indexării din aprilie pentru toți pensionarii. ”Coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, determinată în modul stabilit de Guvern”, era stipulate în proiect.
În octombrie indexarea urma să fie făcută în funcție de media anuală a creșterii prețurilor în ultimii trei ani sau de evoluția IPC în semestrul anterior indexării pensiilor în caz că era vorba despre un coeficient mai mare. De indexarea din octombrie, pentru a aduce o echitate, urmau să beneficieze doar cei cu pensii mici. Valoarea plafonului urma însă să crească de la an la an. Astfel, potrivit calculelor jurnaliștilor de la portalul Mold-Street, în 2020 de indexare dublă urmau să beneficieze doar persoanele cu pensii mai mici de 1726 de lei, din 2021 toate pensiile mai mici de 3452 de lei iar din 2022 – toate pensiile mai mici de 5178 de lei.
Doar că, înainte ca proiectul să fie votat în lectură finală, deputatul socialist Odnostalco a venit cu un amendament, potrivit căruia, se indexează în octombrie doar pensiile mai mici de valoarea minimului de existență pentru pensionari (în prezent de 1726 de lei).
Guvernul rennunța la echitate și indexează toate pensiile în mod egal
Așa cum acest amendament a provocat discuții aprinse și critici dure din partea opoziției și a opiniei publice, guvernul a aprobat în ședința din 12 februarie 2020 un nou proiect de lege ce prevede instituirea indexării semianuale a tuturor pensiilor, indiferent de mărimea acestora. Potrivit proiectului, toate pensiile vor fi indexate în fiecare an, la 1 aprilie şi la 1 octombrie.
Prin urmare, nu se va ține cont de media anuală a ultimilor trei ani a inflației ci doar de cea din semestrul anterior indexării. Astfel, la 1 aprilie coeficientul de indexare va echivala cu valoarea inflaţiei înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare va fi egal cu valoarea inflaţiei înregistrată în primul semestru al anului în curs.
Totodată, este exclus principiul echității promovat insistent de Dodon așa cum vor fi indexate cu același coeficient atât pensiile mici cât și cele mari. Astfel, în cazul unui coeficient de indexare de 3% o pensie de 1000 de lei va crește cu 30 de lai iar o pensie de 10 mii de lei va crește cu 300 de lei.
Pensionarii sunt, de fapt, în pierdere
Până la urmă, din toate declarațiile președinetlui Dodon care, pe când nu avea puterea, anunța cu emfază indexări cu 20% de două ori pe an, s-a ajuns la o indexare de două ori pe an și calculată de fiecare dată în baza inflației din semestrul anterior.
De altfel, această prevedere este și ea în defavoarea pensionarilor.
Dacă o pensie, să zicem, de o mie de lei, ar fi fost indexată doar în aprilie cu coeficientul 5,23% (media inflației pentru ultimii trei ani), până la următoarea indexare din aprilie 2021, în decurs de un an, pensionarul respectiv ar fi obținut o pensie de 12 627,6 lei, cu un surplus la pensia actuală de 627,6 lei.
Însă, potrivit noilor prevederi, pensia sa va fi indexată la 1 aprilie cu doar 3,25% (inflația pentru al doilea semestru din 2019) și va fi mai mare cu 32,5 lei. Drept urmare, în șase luni (aprilie-septembrie) pensionarul nostru va primi în total 6195 de lei (32,5×6). Pentru următorul semestru urmează să fie luată în calcul inflația din primele șase luni din acest an. Potrivit prognozelor BNM, în acest an vom avea o inflație de 5,1%, în prima jumătate a anului așteptându-se o valoare mai mare decât în cea de-a doua. Să admitem că va fi vorba despre 3% în primul semestru. Astfel, pensia despre care vorbim, care va fi la 30 septembrie deja de 1032,5 lei, fiind indexată cu 3% va ajunge la 1063,47 lei. În următoarele șase luni pensionarul nostru va primi în total 6380,5 lei.
Astfel, în total, în 12 luni, potrivit indexării de două ori pe an conform proiectului votat în Parlament în prima lectură, pensionarul nostru va primi o pensie de 12575,85 lei (6195+6380,5) sau cu 51,85 lei mai puțin decât în cazul dacă pensia ar fi foct indexată o singură dată pe an și în conformitate cu inflația medie din ultimii trei ani.