Moldovenii utilizează cel mai frecvent cardul atunci când procură produse alimentare, achită factura pentru serviciile comunale sau achiziționează îmbrăcăminte. Cumpărăturile și plățile on-line se fac într-o proporție covârșitoare de pe telefonul mobil și, în proporții mai mici, de pe calculator și tabletă.
90% dintre deținătorii de carduri consideră, că plățile fără numerar sunt convenabile și sigure. În același timp, inovațiile de plată sunt cel mai așteptate în transportul public, asistența medicală, timpul liber și în educație.
Compania Mastercard a efectuat un studiu al preferințelor consumatorilor referitor la plățile fără numerar printre cetățenii Moldovei, utilizatorii cardurilor de plată. Conform studiului, 90% dintre utilizatori consideră plățile fără numerar comode și sigure. 63% dintre deținătorilor de carduri din Moldova folosesc în mod regulat cardul bancar – mai frecvent decât o dată pe săptămână. Cel mai des cu cardul sunt efectuate plățile pentru produse alimentare (71%), serviciile comunale (49%) și îmbrăcăminte (48%). Plățile online sunt de asemenea populare în rândul clienților băncilor – 57% dintre respondenți fac cumpărături online, dintre care 60% – cel puțin o dată pe lună. Cel mai des în acest scop este folosit smartphon-ul – (77%), nu atât de des – un computer (48%) și tableta (13%).
Printre domeniile în care sunt dezvoltate serviciile digitale, respondenții la sondaj au remarcat sectorul financiar, alimentația și divertismentul, comerțul și călătoriile. Cele mai așteptate domenii pentru implementarea serviciilor digitale, conform estimărilor moldovenilor, sunt transportul public, asistența medicală, timpul liber și educația.
Serviciile digitale și soluțiile inovatoare pentru plăți în Moldova sunt deosebit de actuale – aceasta este ceea ce așteaptă utilizatorul. Așadar, potrivit rezultatelor studiului, 61% dintre clienții băncii vor să plătească cu ajutorul unui telefon mobil, 40% cu ajutorul unui ceas inteligent, 37% cu cartea de identitate sau pașaportul, precum și cu dispozitive de uz casnic (20%) și brățări fitness (20%). Printre metodele de autentificare preferate, utilizatorii aleg un cod pin (46%) și biometrie – o amprentă a degetului (42%).
„În ultimii ani, piața Moldovei a înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea achitărilor fără numerar, atât în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de plăți, cât și în domeniul produselor noi de carduri și servicii inovatoare de plată. Cu toate acestea, astăzi doar 44% din populația Moldovei are un cont bancar. Acest lucru indică un potențial semnificativ pentru dezvoltarea plăților fără numerar în țară – în rețeaua de comerț și servicii, facilități de infrastructură urbană și alte domenii. Mastercard are experiență și tehnologii vaste pentru implementarea inovațiilor de plată în Moldova și dezvoltarea în continuare a incluziunii financiare a populației ”, a remarcat Vladimir Rîmciuc , Director regional Mastercard pentru Republica Moldova.
Potrivit statisticilor Băncii Naționale a Moldovei, din 2018 până în 2019, numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 57%. Se dezvoltă și infrastructura plăților. Astăzi în R. Moldova există 18 mii de terminale de plată, cu 15% mai mult decât la sfârșitul anului 2018.
Mastercard este prezent pe piața de plăți din Moldovei de 20 de ani. În ultimii cinci ani, numărul tranzacțiilor cu Mastercard a crescut de 2,5 ori, iar cifra de afaceri totală pe carduri în aceeași perioadă a crescut de 9 ori. Majoritatea cardurilor permit utilizatorilor să plătească „cu o singură atingere”: 67% dintre cardurile Mastercard din Moldova sunt fără contact.
Studiul a fost realizat de compania XPLANE Market Research Agency în noiembrie 2019 în trei orașe din Moldova – Chișinău, Bălți, Cahul. Pe parcursul studiului, au fost realizate 507 de interviuri în profunzime cu deținătorii de carduri cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.