Când vom avea buget pentru 2020

0
1180

Ministerul Finanţelor este în întârziere cu aproape două luni, la elaborarea și promovarea proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2020.

„Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2020 se află la etapa definitivării şi în scurt timp va fi prezentat Guvernului pentru examinare şi aprobare (orientativ pe 15 noiembrie 2019)”, se arată într-un răspuns dat de Ministerul Finanţelor.

„Prezentarea mai tardivă a proiectului Legii bugetului este condiţionată şi de necesitatea consultării proiectelor de legi privind politica fiscală şi salarială, prevederile cărora urmează să se regăsească în buget. Menţionăm că toate documentele elaborate de Ministerului Finanţelor au fost supuse unor consultări publice într-un cadru participativ larg”, adaugă instituţia.

Potrivit Ministerului Finanţelor, la dezbaterile publice care au fost organizate pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie au participat reprezentanţi ai instituţiilor de stat, sectorului privat, sectorului asociativ, sindicatele şi patronatele. Totodată, ministerul menţionează că în mod uzual „elaborarea proiectului legii Bugetului demarează la începutul anului, în lunile februarie-martie”.

„Guvernul Maia Sandu a fost investit pe data de 8 iunie 2019. Din cauza tentativei de uzurpare a puterii de stat, Cabinetul de miniștri Sandu a început efectiv activitatea pe data de 17 iunie. În plus, sunt necesare și consultări cu forțele politice și identificarea unui consens pe anumite aspecte, fapt care a fost întârziat de alegerile locale și moțiuni de cenzură”, mai precizează Ministerul.

De notat că proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2020 şi al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 au fost făcute publice la finele săptămânii trecute. Conform legislaţiei, Ministerul Finanţelor urma să prezinte până pe 15 septembrie, spre discuţii publice, proiectul legii bugetului de stat pe anul viitor.

Totodată Guvernul urma să aprobe acest document până pe 15 octombrie, după care să-l prezinte spre aprobare Parlamentului. Legislativul ar urma să îl examineze şi să îl aprobe până pe 1 decembrie. 

Anul trecut, Ministerul Finanţelor, condus pe atunci de actualul guvernator al BNM Octavian Armaşu, a publicat proiectul legii bugetului de stat pentru 2019, pe 8 noiembrie 2018, imediat după ce la ora 11:0 în aceeaşi zi, documentul a fost aprobat de conducerea Partidului Democrat în frunte cu Vladimir Plahotniuc.  Tot în aceeaşi zi acesta a fost aprobat de Guvernul condus de Pavel Filip. Documentul nu avea însă nici măcar note explicative.