Cele 234 milioane de dolari de la FMI au ajuns în conturile BNM

0
1364

Creditul de urgență acordat de FMI a ajuns în conturile BNM

Potrivit unui comunicat al instituției, în conturile Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au ajuns mijloacele bănești acordate de Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru gestionarea situației epidemiologice excepționale determinate de consecințele COVID-19.

Suma creditului este de cca 172 500 000,00 drepturi speciale de tragere (DST), ceea ce reprezintă cca 233,9 milioane de dolari SUA. Conform acordului cu această instituție financiară internațională, pentru 78 de milioane de dolari este aplicată o  dobândă de zero procente,  suma respectivă urmând a fi rambursată în decurs de 10 ani.

Celelalte 156 de milioane de dolari sunt oferite cu o dobândă de 1,5%, urmând a fi rambursate pe parcursul a cinci ani.

După ratificarea acordului de către Parlamentul Republicii Moldova, resursele financiare vor fi transferate Ministerului Finanțelor pentru a susține sistemul medical, populația și economia.

Amintim că zilele trecute a mai anunțat despre transferarea unui împrumut pentru lupta cu urmările epidemiei de COVID-19 Comisia Europeană. Aceasta oferă un credit de 100 milioane de euro Republicii Moldova în condiții avantajoase în cadrul unei finanțări de trei miliarde de euro, acordate statelor din vecinătatea Comunității Europene.

Și Federația Rusă a semnat cu Republica Moldova un credit de 200 de milioane de euro, acest fapt fiind anunțat de președintele Dodon. Creditul respetciv este rezultatulunui aranjament mai vechi al lui Igor Dodon cu partea rusească, care încă în toamnă anunța despre un împrumut de 500 de milioane de dolari pentru lucrări de infrastructură.