Cine este „păpuşarul” care conduce din umbră Uniunea Europeană

0
1805

Pe holurile Bruxellesului, alături de premierul britanic Theresa May și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, putea fi observat la ultima întâlnire pe care cei doi oficiali au avut-o și un om în umbră, un om pe care nemții îl numesc „păpușarul”, notează Bloomberg.

Deși această informație a fost negată public, Martin Selmayr, unul dintre angajații de top din Comisia Europeană, a preluat în urmă cu aproape un an frâiele negocierilor Brexit, din partea Uniunii Europene.

Indiferent de cum au decurs negocierile sau de faptul că cele două părţi nu au ajuns încă la un consens, Selmayr a făcut în tot acest timp ce a ştiut mai bine: a tras sfori.

Însă de această dată eforturile sale nu au fost suficiente. În acea după amiază de martie Theresa May a părăsit discuțiile cu un acord care demonstra maximul de flexibilitate pe care îl poate arăta Uniunea Europeană, însă politicienii britanici au respins acordul.

Câteva zile mai târziu, Selmayr l-a sunat pe negociatorul-șef al Marii Britanii pentru Brexit, Olly Robins, și i-a spus că Theresa May crede un lucru în mod eronat: că ieșirea din UE va fi ușoară.

Luna aceasta, păpușarul pleacă din funcție. În timp ce motivul exact pentru care unul dintre cei mai puternici și misterioși oameni din Bruxelles rămâne necunoscut, sursele Bloomberg susțin că este rezultatul luptei politice interne în care se află Uniunea Europeană – într-un context în care își schimbă liderii și în care Ursula von der Leyen preia șefia Comisiei Europene de la Juncker.

În timp ce puțină lume a auzit de el în afara birourilor din Bruxelles, toată lumea care este implicată în instituții UE are cel puțin o poveste despre Selmayr.

Atât cei care îl simpatizează, cât și cei care nu, sunt de acord că plecarea lui Selmayr lasă un gol critic în mașinăria numită Uniunea Europeană.

Legăturile lui directe cu liderii de top ai Europei și cu alți oameni din toată lumea îi dădeau instrumentele pentru a putea „unge” mecanismele interne. Până acum, nimic nu se întâmpla, nicio decizie nu se lua în Bruxelles fără aprobarea sa.

Unele dintre cele mai populiste măsuri adoptate în ultima perioadă de Uniunea Europeană, precum legea care obligă operatorii telecom să perceapă aceleași tarife pe suprafața întregului bloc european, îl au în spate pe misteriosul Martin Selmayr.

Pe coridoarele și în sălile de ședință ale sediului central din Bruxelles, Selmayr este descris drept „machiavelic” și „un om al contradicțiilor”. Acesta este temut și admirat în aceeași măsură.

Se știe despre el că este un om extrem de dur și că îi face să plângă câteodată pe mai mulți oficiali europeni.

Selmayr este una dintre fețele înspre care arată liderii politici anti-europeni pentru a-și justifica atitudinea și poziția.

„Vreau ca Martin Selmayr să devină cea mai faimoasă persoană din toată Europa. Vreau ca fiecare alegător din fiecare stat membru să înțeleagă cum operează acest loc”, spunea anul trecut Nigel Farage, liderul partidului Brexit.