Cum vrea Ministerul Agriculturii să relanseze ramura horticolă: sporirea consumului intern și pregătirea fermierilor pentru export

0
1150

Obiectivul Guvernului este de a majora consumul de fructe și legume autohtone în Republica Moldova, dar și de a pregăti această ramură pentru exportul pe piețele tradiționale și alte piețe noi, a menționat  Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU, în mesajul oficial adresat participanților la de  Conferința Națională „Oportunități de investiții în horticultura de valoare înaltă din Moldova” și Forumul Comercial Internațional B2B, organizate de Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM” la 15 octombrie.

”Horticultura tradițională fiind direcția prioritară a agriculturii, valorificarea fructelor pe piețele internaționale este un deziderat ce trebuie să fie și pe agenda fiecărui fermier.”, a subliniat Georgeta MINCU.

Producerea trebuie ajustată la cererea de pe piață și nu la subvențiile acordate de stat

Potrivit lui Andriy Yarmak,  șeful Proiectului regional de dezvoltare a horticulturii FAO/BERD în Moldova, Georgia, Uzbekistan și Tadjikistan, importatorii de fructe din multe țări manifestă un interes sporit pentru achiziționarea de fructe moldovenești.

Acesta a vorbit despre schimbarea permanentă a nișelor de piață, atragerea investitorilor și a punctat că, pentru țara noastră, un segment neocupat este producerea legumelor în sere, care, pe moment, sunt importate în Moldova, spre exemplu, și din Ucraina. ”Producătorii sunt orientați spre acele culturi pentru care sunt oferite subvenții, cum ar fi cele pomicole și deseori nu studiază cerințele. Resursele existente în cadrul întreprinderii trebuie direcționate spre ceea ce este rentabil economiei țării și este solicitat la export, nu ceea pentru ce sunt oferite subvenții”, a punctat Andriy Yarmak.

În context, directorul adjunct al Federației Agricultorilor din Moldova ”FARM”, Iurie Hurmuzachi, a menționat că o bună parte din producătorii autohtoni și-au ajustat producerea la cerințele pieței  și demonstrează performanță, având unele dintre cele mai moderne plantații pomicole. ” Au fost discutate oportunități de investiții pentru anumite specii horticole, identificând cele mai rentabile dintre acestea, și am prezentat cele mai performante tehnologii de producere a fructelor, strugurilor de masă sau pomușoarelor. Afirm cu certitudine că avem deja plantații în horticultură cu care ne putem mândri pe plan internațional”, a specificat Hurmuzachi.

Recomandări pentru sporirea competitivității: Țineți cont de costurile forței de muncă și cerințele rețelelor de retail

Viorel Leahu, coordonator de dezvoltare al lanțurilor valorice pentru strugurii de masă în Proiectul USAID, a stipulat că, la planificarea unei afaceri cu struguri, este important să se țină cont de costurile de producție și, în mod special, de costul forței de muncă.  ”În Moldova fermierii se confruntă cu asemenea probleme, pe care motiv este important ca, atunci când se face planul de afaceri, să pui 500 de lei pe zi pentru forța de muncă necalificată și pentru utilizarea sistemului de producere a strugurilor de masă Pergola, căci anume aceste componente vor contribui la creșterea afacerii în domeniul horticol”, a specificat Viorel Leahu.

La rândul său, Ion Sula, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Costești, a abordat exporturile de struguri de masă, menționând că asupra calității și cantității acestui produs horticol influențează diverși factori, inclusiv climatici. ”Pentru a asigura cerințele rețelelor de retail și producătorul final, fermierii trebuie să acorde o atenție sporită calității și păstrării strugurilor. Pentru piața externă mai este important să ții cont de ce anume soiuri se solicită”, a specificat acesta.

Cooperarea rămâne singura soluție pentru ca micii producătorii  să poată ajunge pe piețele externe

Expertul FARM în dezvoltarea afacerilor în domeniul agricol, Andrei Zbancă, a recomandat producătorilor agricoli din Moldova să atragă o atenție sporită cooperării. ”Producătorii autohtoni de cireșe întâmpină uneori dificultăți, căci pe piață se vorbește că cireașa moldovenească nu este tocmai calitativă. De aici, se impune ca acești producători să atragă o atenție sporită asupra soiurilor de cireșe, la sortare și calibrare. Plus de aceasta, depozitele frigorifice sunt obligatorii pentru a păstra calitatea mărfii. De unul singur, un producător nu are suficient potențial pentru păstrarea și prelucrarea cireșelor, cooperarea oferind o soluție în acest sens”, a spus Andrei Zbancă.  

O soluție pentru horticultori – congelarea

Iulia Timoșenco reprezintă o companie ce se ocupă cu congelarea fructelor și, în alocuțiunea sa, a menționat că activitatea desfășurată necesită investiții substanțiale, însă constituie o oportunitate pentru producători: ”Studiem cerințele pieței și încercăm să ne ajustăm acestora. Noi congelăm circa 400-500 de tone anual, dar avem capacitatea de a congela circa două mii de tone. Suntem în căutarea producătorilor ce și-ar dori să stabilească parteneriate și să producă fructe pentru noi, deoarece cererea pe piața externă este în creștere”.

Suprafețele de culturi pomicole în țara noastră ating cifra de 140 mii de hectare, dintre care pe rod sunt circa 115 mii ha. Producția totală de fructe este de circa 900 mii de tone, iar productivitatea medie reprezintă 7-8 tone per hectar. Față de anii precedenți producția de fructe s-a majorat cu circa 20%, datorită plantațiilor avansate. Exportul de fructe moldovenești pe piețele internaționale a ajuns la circa 300 mii de tone, ceea ce reprezintă o treime din volumul producției totale.