De ce Chișinăul ezită să integreze sistemul energetic moldovenesc în cel european

0
1187
Transelectrica

Deși guvernul de la Chișinău a aprobat aderarea la piața energetică a Uniunii Europene, ezită să lanseze implementarea acestei decizii atât din considerente ce țin de „tradițiile” stabilite în aprovizionarea cu energie din este dar și din motiv că valoarea proiectului de interconexiune energetică cu România și, implicit, cu Uniunea Europeană, este destul de mare.

Expertul energetic de la IDIS Viitorul, Ion Muntean explică într-un podcast că, deși și-a asumat angajamentul de a transpune legislația europeană privind administrarea sectorului energetic,  pentru a asigura dezvoltarea unei piețe energetice după rigorile UE, sunt necesare și modificări la nivel structural care implică și dezvoltarea infrastructurii energetice.

Potrivit lui Muntean, modelul pieței energetice promovat de UE pune accent pe securitatea aprovizionării cu energie electrică prin crearea interconexiunilor si infrastructurii necesare în/între țările membre și ieftină prin promovarea concurenței. Din punct de vedere structural,  o piață este considerată puternică daca dispune de un mix energetic diversificat, adică o accesibilitate a energiei electrice din diverse surse (convenționale și regenerabile).

Prin urmare, o piață unificată la nivelul UE încearcă să preia avantajele de care dispun unele țări cu scopul de a consolida această piață și a multiplica beneficiile comune. Practic țările membre se conectează la o rețea comună a transportatorilor de energie electrică numită ENTSO-E.

”Din punct de vedere tehnic aderarea Republicii Moldova la piața UE de energie se poate realiza prin crearea interconexiunilor cu România. În acest sens sunt examinate 3 interconexiuni: Isaccea – Vulcănești, Iași – Strășeni și Bălți Suceava. Din acestea interconexiunea Isaccea –Vulcănești a fost declarat ca proiect de importanță strategică pentru țară și au fost negociate deja și acorduri de finanțare cu UE, BEI, BERD și Banca Mondială. Valoarea totală a proiectului este estimată la 270 milioane de euro în care intră instalarea unor convertizoare de frecvență pentru a asigura compatibilitatea sistemelor electroenergetice din Republica Moldova și România, construcția liniilor de interconexiune și construcția liniei de capacitate Vulcănești – Chișinău. Deși acordurile de finanțare au fost semnate încă în anul 2017, până în prezent careva progrese vizibile nu sunt sesizate”, este de părere Ion Muntean .

Aderarea Republicii Moldova la piața UE de energie electrică este examinată și în comun cu Ucraina care la fel are declarată ca prioritate strategică aderarea la piața de energie electrică a UE. Această opțiune ar reduce semnificativ valoarea proiectului de interconexiune din motiv că în prezent sistemul electroenergetic din Republica Moldova este conectat sincron cu cel din Ucraina. În același timp lucrurile sunt mai complexe pentru Ucraina datorită interconexiunilor cu Polonia, Rusia, Belarus și Ungaria.

Interconectarea sistemului energetic cu România are doar benefici pentru Republica Moldova. Este vorba de sporirea securității energetice a țării, prețuri competitive și stoparea procurărilor de energie de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din stânga Nistrului. În ultimul caz, beneficiul este că vor fi stopate achizițiile de energie electrică de la Cuciurgan, prin intermediul cărora este finanțat regimul separatist de la Tiraspol.

În concluzie, Ion Muntean a spus că în prezent guvernul de la Chișinău, deși a aprobat aderarea la piața UE, ezită să lanseze implementarea atât din considerente ce țin de „tradițiile” stabilite în aprovizionarea cu energie dar și din motiv că valoarea proiectului este destul de mare. Totodată, expiră și termenii de realizare a angajamentelor asumate de RM. Iar opțiunea interconexiunii concomitente cu Ucraina  este una de o perspectivă mai îndelungată datorită considerentelor economice dar și cele de securitate din această țară.