Leul moldovenesc se depreciază simțitor. Cauze și prognoze

0
1774

După o oscilare moderată timp de circa opt luni în preajma valorii de 19,5 pentru un euro, leul moldovenesc a început să se deprecieze simțitor la începutul lunii curente, provocând o oarecare agitație pe piața valutară în ultimele zile.

Banca Națională a stabilit cursul valutar pentru 18 aprilie la cotația de 20,22 de lei pentru moneda unică europeană după ce acum o lună un euro valora 19,45 lei, în ultimele zile fiind constatată și o oarecare agitație la casele de schimb valutar.

Conjunctură favorabilă în ultimii trei ani

Leul moldovenesc urca la data de 13 august 2018 la valoarea de 18,8 pentru un euro, cea mai înaltă cotație a valutei moldovenești de după criza bancară din 2014-2015, provocată de furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar autohton.  Stabilitatea relativă a valutei moldovenești în ultimii trei ani și chiar întărirea ei în raport cu principalele valute de referință începând cu luna mai 2016 s-au datorat  ofertei nete de valută pe piață din partea cetățenilor și cererii nete din partea companiilor.

”Piața valutară s-a stabilizat în ianuarie 2016, atunci când s-au stabilizat cererea și oferta. Ulterior, oferta a fost mult mai mare, iar companiile nu aveau nevoie de valută. Acest surplus a constituit până în iunie 2018 circa 650 milioane de dolari, cu mult mai mult decât au avut nevoie agenții economici. Toate acestea au pus o presiune asupra valutei și leul s-a întărit”, explica acum aproape un an în urmă expertul Veaceslav Ioniță stabilitatea și chiar aprecierea valutei naționale.

Situația se schimbă, leul scade

Situația a început să se schimbe acum o lună, când leul moldovenesc s-a depreciate cu 3% față de dolarul american și cu aproape 4% în raport cu valuta unică europeană.

Dacă la 18 martie un euro valora, potrivit cotațiilor BNM 19,45 lei, peste o lună adică pe 18 aprilie, raportul era deja de 20,22 lei pentru un dolar. În aceeași zi băncile cumpărau un euro cu 20,1 -20,16 lei și îl vindeau cu 20,2-20,34.

BNM spune că nu există motive de neliniște

Banca Națională a Moldovei dă însă asigurări că situația este sub control. Instituția a anunțat printr-un comunicat presă că leul trece doar printr-o perioadă de reajustare, iar o criză nu se prevede.

BNM menționează că, în ultimul timp, pe piețele financiare externe, cursul euro s-a înscris pe un trend de apreciere față de dolar, pe fondul unor evoluții favorabile a indicatorilor macroeconomici ai zonei euro. Respectiv, în luna curentă, moneda unică europeană s-a scumpit de la 1,1218 euro pentru un dolar până la nivelul de 1,13 euro per dolar iar această dinamică explică și deprecierea leului moldovenesc (rezervele valutare moldovenești sunt în dolari) în raport cu euro.

În același timp, piața valutară internă a fost caracterizată de o tendință moderată de depreciere a leului moldovenesc față de dolarul SUA.

”În prezent, piața valutară locală se află într-o etapă temporară de reajustare, volatilitatea, precum și ritmul de depreciere față de moneda de referință fiind îndeaproape monitorizate de către Banca Națională.”,  dă asigurări banca Centrală. Totodată aceasta dă asigurări că nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și oferta de valută străină iar principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal.

BNM amintește publicului că nu prognozează sau țintește dinamica leului, obiectivul său fundamental fiind asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, însă va continua să monitorizeze și evoluția pieței valutare interne.  ”Banca Națională dispune de suficiente pârghii pentru a influența piața valutară, implicit de rezerve valutare adecvate (4,7 luni de import), pentru a asigura o reacție promptă, la necesitate.”, se spune în comunicat.

Cererea de valută a crescut, oferta a scăzut

În același timp, experții explică că deprecierea era de așteptat, în condițiile în care importurile au crescut, iar banii transmiși de moldoveni de peste hotare s-au împuținat.

Pe de altă parte, cererea de valută a crescut odată ce unele mărfuri importate masiv în Republica Moldova s-au scumpit. Este și cazul gazelor natural, care au fost scumpite de către Gazprom, unicul furnizor de gaze în R. Moldova, cu 26%.

Factorul politic

Nu este de neglijat și factorul politic, această latură a problemei fiind în special agreată de către guvernarea interimară asigurată încă de Partidul Democrat din Moldova. Principalele mijloace media, afiliate partidului respectiv tirajează de câteva zile opinia expertului Viorel Gârbu, care a menționat factorul politic printre cauzele deprecierii.

„Situaţia politică este un factor care creează tensiune şi nervozitate în comportamentul cetăţenilor, dar această tensiune şi nervozitate a fost manifestată şi în lunile februarie, martie, deci inclusiv şi în luna aprilie. Sigur că instabilitatea politică este un factor”, a menţionat Viorel Gîrbu pentru Publika TV.

”Va ajunge la 21 lei per euro în a doua jumătate a anului”

Totuși, experții sunt de părere că leul nu va mai pierde mult în valoare și vin cu unele calcule. De exemplu, doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache prognozează că euro se va opri la 20 de lei și 40 de bani în următoarele trei luni și va depăși valoarea de 21 de lei abia în a doua parte a anului curent.

Pe lângă cei care vor să schimbe euro și dolari în lei, de pe urma deprecierii leului are de câștigat și statul, care încasează mai mulți bani de la agenții economici care importă marfă și vor plăti o valoare mai mare pentru TVA în lei. Totuși, din această cauză, cetățenii s-ar putea trezi cu prețuri mai mari pentru produsele de import. Diferențele s-ar putea observa în decursul a câtorva luni, mai spun experții.