De ce s-au terminat autorizațiile de transport pentru Federația Rusă

0
1009

Ministerul Economiei vine cu o reacție după ce miercuri, 23 octombrie, a fost difuzată informația, potrivit căreia transportatorii moldoveni nu mai au autorizații pentru a practica servicii de transport pe teritoriul Federației Ruse.

Potrivit explicațiilor ministerului, cota de autorizații de export în Federația Rusă este negociată anual între Republica Moldova și Federația Rusă, în cadrul ședințelor Comisiilor mixte din domeniu. Iar schimbul de autorizații este realizat de regulă la începutul fiecărui an.

Pe parcursul ultimilor ani Federația Rusă a redus, însă, contingentul de autorizații. Dacă în 2018 cota a fost de 18000 de autorizații, pentru 2019 reprezentanții parții ruse au stabilit un contingent de 15000 de autorizații.

Însă, așa cum aceste cote sunt insuficiente pentru operatorii de transport rutier din Republica Moldova, pentru soluționarea acestei probleme, atât anul trecut, cât și anul curent, autoritățile moldovene s-au adresat de mai multe ori părții ruse cu solicitarea de majorare a cotei de autorizații, majoritatea fiind însă refuzate, potrivit Ministerului Economiei.

Totuși, în luna august, partea rusă a acceptat organizarea ședinței Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional și la solicitarea unui contingent suplimentar de autorizații a menționat că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sunt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruși fiind doar de 9,3%. Totodată, partea rusă a menționat necesitatea întreprinderii unor măsuri pentru a majora cota de participare a operatorilor de transport ruși la efectuarea transportului rutier de mărfuri între state.

Până la urmă, în urma  negocierilor, dar și luând în considerație măsurile planificate, partea rusă a acceptat acordarea în trimestrul III a anului curent a unui contingent suplimentar de 1250 autorizații.

Decizia privind acordarea altor contingente suplimentare pentru anul 2019 va fi primită de către partea rusă după efectuarea unei monitorizări referitor la cota de participare a operatorilor de transport ruși pe piața moldo-rusă a serviciilor de transport bilateral de mărfuri.

Subiectul autorizațiilor  a fost abordat atât în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, cât și a forumului economic moldo-rus. Pentru a debloca cel puțin situația în luna august curent, de către asociațiile transportatorilor rutieri internaționali din Republica Moldova și Federația Rusă a fost organizată o întrevedere a operatorilor de transport ai ambelor state, cu participarea reprezentanților exportatorilor moldoveni, pentru elaborarea măsurilor corespunzătoare.

În prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat repetat eliberarea pentru anul 2019 a unei cote suplimentare de autorizații – 7000 bilateral/tranzit transport marfă, pentru operatorii de transport din Republica Moldova, iar în perioada următoare este preconizată o întrevedere cu partea rusă, în cadrul căreia urmează a fi discutat inclusiv subiectul privind cotele de autorizații.

În luna septembrie au beneficiat de autorizații 279 operatori de transport, cărora le-au fost eliberate 1214 autorizații. În perioada 01 – 17 octombrie au fost eliberate 380 autorizații la 182  operatori de transport.