Deputat: o mare parte a Stadionului Republican deja este ocupată de companiile lui Șor

1
3978

O mare parte a terenului care aparține Stadionului Republican amplasat pe adresa str. Tighina 12 deja este ocupată de companii care sunt (sau au fost) afiliate lui Ilan Șor. DUFREMOL SRL, DFM SRL, MOLDCLASSICA INTERNATIONAL SRL, AIRKLASSIKA GROUP SRL, etc. Oficiul teritorial a Partidului Șor, sectorul Centru este amplasat, de asemenea, pe adresa Tighina 12 . Această clădire cu businessurile lui Șor, împreună cu parcarea adiacentă, ocupă abuziv aproape un hectar din cele cinci hectare de pământ ale Stadionului Republican.

Dezvăluirea a fost făcută de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, care spune că acest hectar aflat în proprietate publică abia așteaptă a fi privatizat „conform legislației”, când „legislația” va fi scrisă așa cum le trebuie lor”.

Potrivit deputatului, în total peste 40 de agenți economici își au adresa juridică pe teritoriul fostului Stadion Republican. Pe acest lot sunt înregistrate 13 clădiri private însă acestea nu prea există. Alaiba presupune că ele sunt înregistrate, probabil, doar cu scopul privatizării ulterioare terenului. Dar pentru asta terenul trebuie să rămână în posesia statului. Acum se așteaptă momentul oportun. ”Din totalul de 5,14 hectare, doar 3,26 hectare adică 63% nu sunt „ocupate” de clădiri private”, spune Alaiba.

El mai spune că Regulamentul Funcțional Urban clasifică lotul dat la categoria „C5” – Comercial (retail, clădiri comerciale și oficii) și nu la „S” adică Special (așa cum este cazul pentru stadioane, auditorii, arene, parcuri, terenuri de joacă, etc.
Concluzia deputatului este că inițiativa populistă, votată de socialiști și Șor, care anulează un acord bilateral dintre Moldova și SUA, are un scop clar – să-i apere oficiile lui Șor și, când va veni timpul, să le privatizeze, inclusiv să-i extindă suprafața.

”Afară de faptul că are o motivație clară de a favoriza interesele private ale holdingului Șor, consider că legea votată de Partidul Socialiștilor și Partidul Șor încalcă patru articole din Constituție”, spune Alaiba, care afirmă că a depus o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională.

”Știu că subiectul este unul sensibil, însă atunci când o lege votată hoțește, de o majoritate parlamentară ocultă, încalcă cel puțin patru prevederi constituționale, ea nu poate avea intenții nobile. Nu este un lobby pentru SUA. Este un lobby pentru supremația legii și respectarea Constituției. Felul în care majoritatea PSRM-Șor au acționat în parlament pe 3 decembrie 2020 nu are nimic în comun cu principiile statului de drept. Nimic din ce au făcut cei de la Șor și Dodon în parlament joia trecută nu are nici cea mai mică legitimitate și deci nu merită să fie numit „lege””, conchide deputatul.

1 COMENTARIU

Comments are closed.