Încă o notă de plată achitată de Dodon: Un obiectiv turistic, privatizat de deputatul Andronache la un preț de 12 ori mai mic decât cel de piață

1
5732

Vice-președintele Parlamemntului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari atenționează organele de resort și opinia publică că la 16 decembrie 2020 Agenția Proprietății Publice,  prin intermediului unei licitații a înstrăinat complexul clădirilor bazei de odihnă „Ciaica” (Pescărușul), situat în zona litoralului ucrainean, în stațiunea balneară Koblevo din regiunea Mykolaiyv, la 60 kilometri la est de orașul-port Odessa.    

Prețul de vânzare al clădirilor cu o suprafața totală de 1340 metri pătrați a fost de doar 1,888 milioane lei sau  la prețul de circa 90 mii de euro la cursul de azi, 6 ianuarie, a Băncii Naționale.

Altfel spus, o bază de odihnă funcțională cu patru etaje și cantină, amplasată la doar 300 metri de plaja, a fost vândută la prețul de 82 dolari pentru un metru pătrat.

Alexandu Slusari a făcut o comparație cu prețurile de vânzare a imobilelor cu destinație turistică din Koblevo. Astfel, el a desoperit după o prospectare sumară a pieței imobiliare locale că o mică baza de odihnă din același oraș, cu o suprafață de  478 metri pătrați este propusă spre vânzare la prețul inițial de 470 mii de dolari ceea ce corespunde prețului de 1000 de dolari pentru un metru pătrat.

Potrivit lui Slusari, cumpărătorul formal al complexului turistic, aflat până acum în posesia statului moldovenesc, este un fost polițist moldovean aflat la pensie. Cumpărătorul de fapt nu ar fi altul decât fostul deputat democrat Vladimir Andronache, în trecut persoană de încredere al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, plecat de la PD la partidul Pro Moldova iar mai recent, la platforma parlamentară Pentru Moldova, formată din transfugii democrați și partidul Șor. Anume această platformă a asigurat majoritatea necesară pentru adoptarea unei serii de legi populiste în noaptea de 17 spre 18 decembrie și a pachetului de legi bugetare cu un deficit neacoperit de 14 miliarde de lei.

Sliusari spune că în scurt timp urmează reînregistrarea complexului Ceaica pe o companie, care aparține lui Andronachi.

Evident, noi vom sesiza organele competente pe acest caz. Dar fac aceasta postare în speranța că aceste organe se vor autosesiza, spune Sliusari.

Totodată, acesta intenționează să propună Parlamentului un moratoriu pentru orice privatizare a patrimoniului Republicii Moldova în Ucraina până la efectuarea de către Curtea de Conturi a unui control exhaustiv privind starea bunurilor moldovenești în țara vecina, modul de gestionare a acestora și prezentarea informației detaliate către legislativ.

În caz contrar, riscăm să pierdem în aceasta perioada de turbulență politică, având Agenția Proprietății Publice, administrată de Dodon și Andronache, și restul proprietății Republicii Moldova din Ucraina, concluzionează vice-președintele Parlamentului.

 

1 COMENTARIU

  1. […] Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari a atenționat organele de resort și opinia publică că la 16 decembrie 2020 Agenția Proprietății Publice, prin intermediului unei licitații a înstrăinat complexul clădirilor bazei de odihnă „Ciaica” (Pescărușul), situat în zona litoralului ucrainean, în stațiunea balneară Koblevo din regiunea Mykolaiyv, la 60 kilometri la est de orașul-port Odessa, transmite Economica. […]

Comments are closed.