Două note de 10 pentru doamna ministru Natalia Gavriliță

0
2569

Ministerul  Finanțelor a ordonat tuturor instituțiilor bugetare să nu plătească anul acesta premii de sărbători pentru că nu sunt bani.

Așa cum am început să cuantific activitatea unor oficiali, până în prezent am acordat două note de zece doamnei ministru (nu ministră) Natalia Gavriliță, , una pentru eliminarea bonurilor de alimentare a angajaților și alta pentru interzicerea primelor de sărbători.  Decizia în cazul primelor e corectă nu din cauza că nu sunt bani dar fiindcă stimulentele și antistimulentele trebuie corelate exclusiv cu succesele și insuccesele.

Referitor la bonurile de alimentare, prezența acestora este un ”barter” în scopul de a contribui la creșterea cererii în unele afaceri ce prestează servicii de alimentare publică. Cererea este în dependență directă cu veniturile disponibile ale populației: majorați salariile  și oamenii vor decide singuri să utilizeze sau nu serviciile unităților alimentare, la propria discreție și pornind de la propriile posibilități.

Dar, să revenim la rolul stimulentelor, antistimulentelor și la reacțiile angajaților (nu doar din instituțiile bugetare)  față de acestea

Științific este demonstrat că stimulentele și antistimulentele trebuie să se afle într-un anumit raport optim.

Ce sunt stimulentele? În această categorie se includ tot felul de recompense, premii, îndemnizații etc. Antistimulentele sunt amenzile, pierderile suportate.

Nu sărbătorile ci succesele în activitate trebuie să stea la baza acordării stimulentelor. Excesul de stimulente poate genera probleme: de sărbători primesc prime și persoanele care poate nu le merită.

Calitatea muncii și nu ocazia unor sărbători trebuie să stea la baza acordării premiilor.

Și încă ceva: stimulentele nu trebuie neapărat să se măsoare în bani. Diverse mulțumiri verbale făcute în public pentru succesul în soluționarea unei probleme poate conta mai mult decât premiul bănesc.

De asemenea, trebuie să remarcăm că pentru a ajunge repede la țintă, trebuie să recurgem la stimulente corelate cu mărimea succesului obținut. Stimulentele financiare exagerate pot devaloriza stimulentele următoare.

Nota 10 acordată doamnei ministru (și nu ministre) Natalia Gavriliță   este un exemplu de stimulent nematerial, oferit pentru soluționarea unor probleme concrete și nu ”pentru că e sărbătoare”.

Maximilian Silvestru, doctor habilitat în economie